Di era moden ini, rata-rata akui masih ‘dimomokkan’ dengan pelbagai pantang larang yang diamalkan sejak dahulu. Biarpun begitu, tidak dinafikan ada diantara pantang ini sememangnya bagus untuk kesihatan diri. Sebagai contoh berkaitan dengan ubat-ubatan traditional.

Dr Amalina Kongsi Tips Wanita Bersalin

Namun, bagaimanakah dengan sikap segelintir masyarakat yang terlalu taksub dengan amalan ini terutamanya berkaitan dengan pantang larang buat wanita yang telah melahirkan anak? Menjawab persoalan tersebut, Dr Amalina Bakri berkongsi pendapatnya mengenai amalan pantang secara traditional selepas diajukan oleh salah seorang pengikutnya menerusi soal jawab di laman Instagram.

IKLAN

Pantang Secara Traditional Tidak Wajib

Menurut Dr Amalina, berpantang secara traditional jika diikutkan ianya tidaklah wajib. Sebaliknya, Specialist Registrar ini menggalakkan orang ramai untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat. Selain daripada mengambil makanan yang seimbang dan memperbanyakkkan sayur-sayuran serta buah-buahan, Dr Amalina turut menyarankan agar mereka yang bergelar ibu untuk meminum air dengan lebih banyak.

Ini kerana menurutnya, amalan tersebut akan membantu para ibu memperbanyakkan susu badan mereka serta mengelakkan hidrasi. Di kesempatan itu, anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan ini turut berkongsi tentang amalan berpantang yang betul berdasarkan kajian terkini dikongsi oleh pakar kesihatan wanita, Dr Imelda Bachin di laman Facebook nya.