Naughty Dog akhirnya secara rasmi melancarkan permainan The Last of Us Part II pada hari Jumaat (6/19/2020) minggu lalu, secara eksklusif di konsol PlayStation 4 (PS4).

Ia merupakan sambungan permainan The Last of Us, yang dirilis tujuh tahun lalu. Walaupun begitu, tidak semua pemain PS4 dapat mengakses permainan ini dengan mudah. Dilaporkan, beberapa negara seperti Arab Saudi dan Timur Tengah melarang pengedaran permainan The Last of Us Part II di wilayahnya.

IKLAN

Maklumat itu muncul setelah pengguna Reddit mengesahkan menerusi PlayStation Support. Ia mengenai ketiadaan permainan The Last of Us Part II di Arab Saudi dan wilayah Timur Tengah.

PlayStation Support menyatakan bahawa permainan itu dilarang dilancarkan di Arab Saudi dan Timur Tengah, seperti Emiriah Arab Bersatu.

Mereka mempunya alasan sendiri menyekatnya. Menurut VG247,  isu lesbianisme didakwa menjadi alasan untuk menyekat permainan di Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

Diketahui, Ellie, yang merupakan watak utama dalam siri The Last of Us, jelas menunjukkan minat terhadap wanita bernama Dina. Dengan menghadirkan kandungan yang mengandungi unsur-unsur LGBT, The Last of Us II dianggap tidak sesuai untuk disampaikan kepada masyarakat Arab Saudi dan Timur Tengah.

LGBT sendiri masih menjadi isu sensitif di kedua-dua negara. Walaupun telah menimbulkan banyak kontroversi, tetapi permainan The Last of Us Part II telah mendapat ulasan yang baik dari laman tinjauan filem, Metacritic.

Permainan ini mendapat skor 95%  daripada 101 ulasan. Jalan cerita, adegan aksi, dan tahap kesukaran yang dimiliki oleh permainan ini adalah beberapa elemen yang mendapat pujian.