Menarik! 3 Ciri Terbaru WhatsApp Ini Bikin Peniaga ‘Online’ Jadi Teruja

Mesti Baca

WhatsApp melancarkan tiga ciri baru yang sesuai sangat untuk para peniaga yang berurusan dalam talian dengan pelanggan.

Tiga ciri baru di WhatsApp Business memanfaatkan ciri berkongsi kenalan dengan kod QR, katalog perkongsian dan pakej sticker perniagaan.

Ketiga-tiga ini sebenarnya dapat membantu memudahkan urusan perniagaan, menarik pelanggan baru, memudahkan komunikasi dengan pelanggan, dan menunjukkan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Kod QR

Ciri kod QR adalah pintu masuk dalam talian untuk pelanggan memulakan chat dengan perniagaan dengan mudah. Ciri-ciri terkini ini membolehkan pengguna mengimbas kod QR dari di pintu depan kedai, bungkusan produk, atau resit belanja untuk mula berbual dengan peniaga.

Setelah mengimbas kod QR, pelanggan akan segera diarahkan ke halaman sembang. Sembang boleh mengandungi mesej automatik yang telah disediakan oleh perniagaan.

Melalui pesanan automatik, akaun perniagaan juga dapat mengatur pengiriman katalog sebagai bentuk respons kepada pelanggan. Macam kita chat dekat Shopee jer!

Berkongsi Katalog

Ciri katalog membolehkan peniaga memaparkan dan berkongsi maklumat produk atau perkhidmatan. Sejak dilancarkan tahun lalu, ciri ini telah menjadi salah satu cara kegemaran untuk berinteraksi dengan pelanggan.

Sebenarnya, setiap bulan terdapat lebih daripada 40 juta pengguna di dunia melihat katalog perniagaan melalui WhatsApp. Untuk mempermudah pengguna mencari produk dari perniagaan, pengguna WhatsApp Business kini dapat membuat pautan untuk seluruh katalog produk.

Pautan ini boleh dikongsi di seluruh platform dari laman web perniagaan, Facebook, Instagram dan media lain. Sekiranya terdapat pelanggan yang ingin berkongsi katalog atau produk perniagaan dengan rakan atau keluarga, mereka hanya boleh menyalin pautan dan menghantarnya di WhatsApp atau media lain.

Pelekat

WhatsApp juga melancarkan pakej pelekat untuk membantu pelanggan berinteraksi dengan lebih pantas dan menyeronokkan.

WhatsApp melancarkan beberapa pakej pelekat animasi yang telah tersedia untuk lebih daripada dua bilion pengguna WhatsApp di seluruh dunia, serta 50 juta pengguna aplikasi WhatsApp Business.

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan