Musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu mengajar dan memberikan peluang buat orang ramai untuk meluangkan masa bersama keluarga dan menceburi bidang yang baru.

Kini Bergelar Usahawan 

Ini termasuklah buat penyanyi Nora Ariffin yang mula berjinak-jinak dalam bidang masakan. Enggan terus bersedih dan mahu melangkah jauh ke hadapan, Nora kini bergelar usahawan apabila secara rasminya telah menjalinkan usahama dengan syarikat katering Mega Event Catering.

IKLAN

Berkongsi pengalamannya, Nora ketika ditemui Murai.my di Mega Glory Hall, Bangi Ostia pada petang Khamis berkata antara sebab dia bersetuju untuk menjalinkan kerjasama dengan syarikat ini adalah kerana masakannya memenuhi citarasa. Akui dirinya seorang yang agak cerewet mengenai makanan, kongsi Nora lagi dia enggan menjual sebarang produk mahupun makanan tanpa mencubanya sendiri.

Rendang Tok Nora Laku! 

Sebagai langkah pertama, Nora telah memperkenalkan Rendang Tok, yang menggunakan resipi tradisional asli negeri Perak. Menariknya lagi mengenai rendang ini, ianya bukan sahaja merupakan citarasa Nora sendiri malah dia turut menitikberatkan segala aspek masakan dan bahan seperti penggunaan daging segar sebelum dijual di pasaran.

Dalam masa yang sama, Nora turut terharu kerana sedikit sebanyak hasrat arwah suaminya yang juga komposer popular, Allahyarham Johan Nawawi untuk menceburi bidang ini terlaksana.

“Hasrat untuk menjalinkan kolaborasi ini adalah masa PKP. Rendang itu semuanya adalah last minit. Masa mula-mula nak start pun, saya tak sangka akan mendapat sambutan sebab tak biasa dan tak pernah buat. Masa raya pun orang tak henti-henti order dari pelbagai negeri”

Malah, menurut Nora dia terkejut kerana jualan rendangnya itu berjaya terjual lebih dari 200 kilogram terutama menjelang Aidilfitri yang lalu.

“Pada permulaan target, saya rasa dalam 30 hingga 40 kilogram dah cukup. Last sekali sampai raya lebih dari 200 kilogram. Sampai saya tak boleh tidur dan terfikir ‘biar betul’.

Mula-mula ada yang order satu, selepas itu dua. Bila repeat order terus ada yang order sampai 15 kilogram”

Selain rendang, antara produk usahasama makanan oleh Nora dan Mega Event Catering adalah Daging Masak Hitam, Acar Buah, Kuah Kacang termasuklah beberapa produk yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat seperti Kuzi Kambu, Pes Bihun Goreng, Pes Nasi Goreng dan Karipap sejuk beku.