Setelah hampir 4 bulan tanpa sebarang ulasan filem, Murai.my tampil dengan ulasan terbaharu mengenai sebuah filem dan sekual yang dinanti-nantikan oleh ramai penonton.

Filem Box-Office Ketika Musim COVID-19

Train To Busan : Peninsula kini mula ditayangkan di seluruh pawagam tanah air pada 16 Julai lalu. Sejak ditayangkan, khabarnya filem ini telah mencatat jualan pecah panggung dan setiap hari mencatat kutipan yang membanggakan.

IKLAN

Mengenai filem ini, suka untuk kami gambarkan sekual kali ini lebih ke arah aksi dan dalam masa yang sama terselit unsur jenaka bagi mengimbangkan sinematografinya. Berbanding filem terdahulu, ianya lebih ke arah ‘dark’ dan punyai banyak unsur ‘gore’. Justeru, membuatkan penonton sentiasa berada dalam keadaan suspen. Perlu diingatkan, Peninsula menceritakan mengenai 100% watak dan kisah baharu dan hanya 10% sahaja mengimbas kembali adegan dan watak di dalam filem terdahulu.

Setiap Watak Digarap Dengan Baik 

Menariknya mengenai sekual kali ini, hampir semua watak memainkan peranan dengan cukup baik termasuklah buat watak-watak pembantu yang mana bagi kami digarap dengan kemas dan berjaya bermain dengan emosi penonton. Pujian juga harus diberi buat produksi, yang mana telah berjaya membawa penonton ke satu lagi fahaman dan bukanlah filem tipikal zombie yang sedia ada yang hanya tahu mengejar dan menakutkan orang ramai.

Sedikit spoiler disini, terbit rasa bangga apabila melihat seorang pelakon Malaysia diberi watak yang cukup penting dalam sebuah filem antarabangsa. Meskipun hanya sekadar cameo namun seperti  yang kami katakan, iaitu setiap watak diberi peranan penting, anda pasti akan kagum dengan peranan pelakon ini. Pastikan anda mengikut perkembangan Murai.my kerana kami akan temubual secara eksklusif pelakon yang dimaksudkan, Bella Rahim dalam masa terdekat ini!

Terlalu Try Hard! 

Berbalik pada ulasan, di saat pujian yang ‘melambung’ terbit dalam hati, bagaikan satu halilintar menghentam bumi apabila kesan khas CGi jelas kelihatan pada beberapa klimaks Peninsula. Tidak seperti filem 4 tahun sebelum ini, mereka berjaya menyembunyikan sedikit sebanyak kesan khas tersebut.

Selain itu, adegan kejar – mengejar menaiki kereta yang ditunjukkan juga bagi kami agak menghampakan kerana ianya dilihat terlalu mencuba. Teringat pula kami pada filem Fast and Furious, adakah kami menonton aksi Vin Diesel ataupun sebuah naskhah yang berpaksikan makhluk-makhluk ngeri.

Namun, pejamkan sahaja mata anda untuk setiap kelemahan filem ini, kerana sekual ini masih dilihat berjaya! Jika ditanya kami adakah masih menonton sekual seterusnya? Semestinya akan menontonnya kerana jalan ceritanya sendiri seperti memberi petunjuk akan ada kesinambungannya.

Sinopsis Train To Busan : Peninsula

Selepas 4 tahun, Train To Busan : Peninsula menceritakan mengenai kehidupan bekas anggota tentera Jung-seok yang tinggal sebatang kara  menerima satu tawaran untuk kembali ke kawasan semenanjung Korea iaitu Peninsula.  Di kota yang ditinggalkan tersebut, terdapat jutaan zombi dan Jung-seok bersama rakannya perlu menjalankan operasi rahsia dengan berjaya.

IKLAN

Namun, ketika operasi mereka hampir berjaya, unit tentera misteri Unit 631 telah menghalang mereka sekaligus mencetuskan pelbagai konflik di samping perlu menyelamatkan diri dari Peninsula. Jangan lupa untuk tonton filem ini di pawagam berhampiran serta patuhi SOP yang telah ditetapkan!