Setiap manusia mempunyai kekurangan masing-masing, begitu juga dengan selebriti. Di sebalik kejayaan mereka sebagai public figure, beberapa selebriti Bollywood ini tidak terlepas dari kekurangan diri mereka. Tanpa disedari, senyuman yang tersimpan di sebalik kamera, menyimpan sejuta rahsia.

Dipetik dari laman Maps of India, menyenaraikan 9 selebriti top Bollywood yang mengaku mengalami gangguan depresi. Siapakah artis tersebut? Scroll sampai habis okay!

IKLAN

1Deepika Padukone

via @deepikapadukone

Dia dikatakan sebagai pelakon pertama yang secara terbuka menyatakan keadaan mental dan kemurungannya. Beliau didiagnosis depresi pada tahun 2014. Deepika yang merupakan isteri kepada Ranveer Singh ini tidak malu untuk bersikap jujur dengan orang ramai tentang masalahnya.

via @deepikapadukone

Deepika Padukone secara ringkas membincangkan apa yang beliau lalui ketika mengalami kemurungan. Dia juga akhirnya mengambil langkah untuk menubuhkan pusat kesihatan mental untuk membantu orang yang mengalami keadaan yang sama seperti beliau.

2Amitabh Bachchan

via @amitabhbachchan

Aktor lagenda Amitabh Bachchan juga antara yang mengalami depresi semasa beliau menjadi produser untuk syarikatnya ABCL pada tahun 1996. Pada tahun 2000, Amitabh mengalami krisis kewangan yang menyebabkan beliau hampir kehilangan segala-galanya yang beliau miliki.

via @amitabhbachchan

Namun, superstar itu berjaya bangkit dari depresi dan menghidupkan kembali karier lakonannya dan menjadi salah seorang pelakon lagenda sepanjang masa.

3Randeep Hooda

via @randeephooda

Randeep Hooda dengan jelas mengakui depresi yang dialaminya kepada orang ramai. Kesihatan mentalnya mula terjejas setelah selesai menjalani penggambaran filem Sarabjit (2016). Kerana dia adalah seorang perfectionist, beliau telah mengambil peranan dengan terlalu serius, sanggup mengurung dirinya di kamar selama berhari-hari.

via @randeephooda

Setelah filem Sarabjit ditayangkan, pelakon itu bertindak sebagai penculik dalam filem Highway. Ini juga membawanya kembali depresi disebabkan terlalu mendalami karakter tersebut. Akhirnya, Randeep Hooda secara perlahan-lahan cuba menghilangkan depresinya itu dan kembali kepada kehidupan biasa.

4Manisha Koirala

via @m_koirala

Daripada seorang alcoholic sehingga berjuang melawan kanser, Manisha Koirala mengalami pasang surut dalam kehidupannya. Beliau juga diketahui menderita depresi klinikal disebabkan hubungannya dengan bekas suaminya, Samrat Dahal.

via @m_koirala

Namun, Manisha berjaya melawan segala rintangan dan mula memperhatikan kesihatan psikologinya. Sekarang, beliau adalah wanita yang sihat dan kuat melawan ujian yang mendatang.

5Shah Rukh Khan

via @iamsrk

Aktor terkenal Shah Rukh Khan juga tidak terlepas daripada mengalami depresi. Kesihatan mental beliau mula terganggu selepas mengalami kecederaan pada ligamen bahu pada tahun 2008, beliau mengalami depresi semasa tempoh pemulihan kecederaan yang dialaminya.

via @iamsrk

Namun kini, beliau sudah kembali dengan penuh bertenaga.

“Saya berasa sihat dan lebih segar sekarang. Disebabkan kecederaan dan penderitaan, saya mengalami depresi, tetapi sekarang tidak lagi. Saya berasa gembira,” kata SRK.

6Karan Johar

via @karanjohar

Karan Johar , salah seorang personaliti Bollywood membuat perkongsian bahawa beliau mengalami depresi lebih dari 2 tahun. Karan Johar atau lebih dikenali sebagai KJo telah mencapai kejayaan dan reputasi besar dalam industri filem di Bollywood dan industri filem lain di seluruh dunia yang menghasilkan blokbuster hits seperti Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Khushi Kabhie Gham, Kabhi Alvida Naa Kehna, dan My Name is Khan.

IKLAN
via @karanjohar

“Terdapat fasa dalam hidup yang mana saya benar-benar tertekan. Semasa saya mengalami fasa itu, saya fikir saya mengalami serangan jantung..saya bergegas berjumpa doktor. Dia kemudian mengatakan bahawa saya mengalami anxiety attack. Saya pergi berjumpa pakar psikologi. Kemudian saya menyedari bahawa saya mempunyai beberapa masalah dalaman yang perlu diuruskan, yang mana menimbulkan anxiety.”

Beliau melakukan terapi dan menjalankan rawatan untuk pulih. Dia menjalani beberapa sesi terapi untuk pulih dari depresi. Memulihkan diri dari fasa ini telah membuat perbezaan besar dalam hidupnya.

7Anushka Sharma

via @anushkasharma

Anushka Sharma telah mendedahkan tentang keadaan mentalnya dalam laman sosial Twitter beliau. Anushka Sharma secara terbuka mengakui bahawa dia sering merasa tidak selesa, dan akhirnya berakhir dengan depresi. Pelakon kelahiran 1998 ini menekankan kesan buruk fasa penyiksaan ini

via @anushkasharma

“Depresi adalah penjara di mana anda adalah tahanan yang menderita dan tahanan yang kejam,” kata Anushka ketika itu.

Kemudian, Anushka Sharma menegaskan bahawa mengalami depresi bukanlah sesuatu perkara yang harus disembunyikan. Beliau meminta kepada orang ramai untuk membicarakannya secara terbuka agar dapat keluar dari fasa ini.

8Ileana D’Cruz

via @ileana_official

Mempunyai tubuh badan dan wajah yang sempurna, Ileana D’Cruz juga bergelut melawan depresi. Beliau sangat hebat kerana dapat mengatasi tindakan ingin membunuh diri yang sering timbul di fikirannya ketika beliau melalui depresi.

via @ileana_official

Pelakon ini kemudian mendedahkan gangguan kesihatan mental yang dialaminya selama ini kepada orang ramai. Selain itu, beliau juga meminta kepada orang ramai untuk meningkatkan kesedaran dan segera meminta pertolongan untuk mengatasi depresi seperti yang mereka lakukan untuk mengatasi penyakit lain. Sokongan keluarga dan rakan-rakan inilah yang membantu Ileana D’Cruz untuk keluar dari fasa depresi ini.

9Hrithik Roshan

via @hrithikroshan

Aktor yang termasuk dalam barisan pelakon Bollywood yang paling seksi, mengakui tertekan kerana keperibadiannya sendiri. Trauma yang dialami masih berbekas sehingga sekarang.

“Saya mengalami depresi, saya juga mengalami kekeliruan. Kita semua mengalami naik dan turun.

Apabila anda mengalami penurunan, perkara yang paling penting adalah menjelaskan pemikiran, kadangkala apabila otak kita mengambil alih, ia akan memberikan pemikiran yang tidak diingini.”

via @hrithikroshan

Setelah menjalani terapi secara rutin, beliau semakin pulih. Tetapi beliau kembali alami depresi apabila meningkat usia disebabkan hubungannya yang bermasalah. Namun beliau kembali pulih setelah melalui rawatan diri dan meditasi.