Semalam, kami di Murai.my bersama pembaca-pembaca bertuah berkesempatan menonton tayangan awal filem ‘thriller’ Solar Impact yang akan menemui penonton di seluruh pawagam GSC bermula 30 Julai ini.

Sebagai info, ini merupakan filem ‘giveaway’ pertama Murai.my selepas perintah kawalan pergerakan (PKP) yang berlangsung hampir 4 bulan lamanya. Terima kasih kepada GSC Movies atas kerjasama ini. Mengenai Solar Impact, jujur kami katakan agak teruja untuk menontonnya apatah lagi melihatkan pada trailer dan poster filem ini yang cukup meyakinkan.

Perasaan Meleset 

Namun perasaan itu sedikit demi sedikit meleset kerana jangkaan untuk Solar Impact tidak menepati ramalan kami. Boleh dikatakan filem ini agak terlalu ‘straight forward’ dan sehingga ada pembaca Murai.my memberi ulasan Solar Impact kelihatan seperti sebuah filem bajet murahan.

Kami di Murai.my pula beranggapan ianya seperti projek pelajar-pelajar tahun akhir jurusan perfileman yang tergesa-gesa untuk menyiapkannya. Perlu diakui filem seperti yang memaparkan zombie dan fenomena-fenomena alam merupakan salah satu genre kegemaran kami.

IKLAN

Melihatkan pada Solar Impact, perasaan kami seumpama sebuah gunung berapi yang sudah meletus. Gambaran filem seolah-olah menunjukkan punca kejadian ini daripada meteor yang jatuh ke bumi namun sebaliknya hanya memfokuskan pada watak 5 sahabat melarikan diri daripada zombi dan begitulah permulaan sehingga pengakhirannya. Sayang seribu kali sayang apatah lagi ianya produksi dari sebuah negara yang menghasilkan pelbagai filem box-office!

Solekan Zombi Menakutkan! 

Biarpun begitu, pujian harus diberikan buat produksi kerana menampilkan elemen suspen pada permulaan filem. Malah solekan pada zombi dan efek suara juga berjaya membuatkan kami sedikit sebanyak terkejut dan gerun melihatkannya. Secara keseluruhan, filem ini tidaklah seteruk beberapa filem yang kami pernah tonton sebelum ini. Cukup untuk kami gambarkan ianya sekadar sebuah filem ringan untuk mengisi masa lapang dan menontonnya selepas beberapa bulan ‘terkurung di rumah’.

Sinopsis Solar Impact 

Mengisahkan mengenai sebuah genetik mutasi telah wujud akibat radiasi solar yang merebak di seluruh dunia. Memandangkan wabak ini merebak dengan cepat, sekumpulan sahabat berjuang habis-habisan untuk kekal hidup dan melarikan diri daripada kumpulan mutasi tersebut.