Nampaknya ramai netizen yang bengang dengan sikap segelintir rakyat Malaysia yang berhimpun di tempat awam semalam. Malah di kalangan selebriti juga menyuarakan kebimbangan terhadap hal ini.

Di laman twitter, penyanyi dan komposer, Shila Amzah merayu kepada rakyat Malaysia untuk sama-sama membantu membendung penularan COVID-19. Shila menggesa orang ramai untuk  melakukan penjarakan sosial demi keselamatan dan kesihatan mereka.

“Covid ambil cuti ke harini? ramai orang keluar tak jaga social distancing.. Macam tak wujud je covid ni.. Balik nanti jumpa family, anak isteri..Lepas tu merebak lg semua orang lain terjangkit. Untuk masa sekarang kesihatan kita Dan keluarga adalah keutamaan, benda lain tak payah la”- tulisnya di twitter

Semasa menyatakan kebimbangan itu, Shila juga menasihati rakyat Malaysia supaya buang sikap pentingkan diri sendiri demi menjaga kesihatan sekeluarga.

IKLAN

“Buang la sikap pentingkan diri sendiri, Sikap yang akan memudaratkan famili”- sambungnya di Instagram

Semalam media sosial heboh dengan tularnya beberapa gambar ratusan penyokong bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di luar mahkamah. Difahamkan mereka berhimpun tanpa menjaga jarak sosial dan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang Covid-19.