Sejak semalam, hangat memperkatakan mengenai Imam Muda Syed Faris yang menceraikan isterinya Nur Hidayu Rosly dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada 28 Mei lalu.

Bekas Ibu Mertua Kecewa 

Lebih mengejutkan, Syed Faris juga dikhabarkan telah bernikah secara senyap dengan seorang wanita lain di Songkla, Thailand sebelum menceraikannya. Dalam pada itu, menerusi perkongsian MStar Online ibu kepada Hidayu yang dikenali sebagai Zainab menyifatkan bekas menantunya itu sebagai tidak bertanggungjawab.

Mahu Elak Maksiat 

Dedah wanita itu, Syed Faris sebenarnya sudah beberapa kali berlaku curang terutamanya ketika Hidayu sedang hamil. Alasan pendakwah bebas itu untuk berpoligami adalah kerana ingin membantu kewangan keluarga kononnya isteri baharunya itu pakar dalam perniagaan secara atas talian.

“Alasan yang dia bagi pada saya apabila saya tanya kenapa kahwin dengan perempuan tu, dia kata untuk menjana ekonomi dan bantu kewangan keluarga.

“Dia kata perempuan tu pandai buat bisnes online selain untuk elak berlakunya maksiat,” ujarnya kesal

IKLAN

Meskipun begitu, Zainab reda dan menganggap segala apa yang terjadi adalah ketentuannya dan ujian buat anak perempuannya sepanjang 13 tahun mendirikan rumahtangga. Terdahulu, Hidayu mendedahkan sikap Syed Faris berubah secara mendadak dan turut pernah dicederakan oleh bekas madunya.

Mohd Faris dan Hidayu dikurniakan lima cahaya mata berusia lingkungan 12 hingga lapan bulan. Sepanjang perkahwinan itu juga,Hidayu pernah mengalami keguguran sebanyak empat kali.