Monday, June 30, 2025
  • MISS MURAI
No Result
View All Result
  • Selebriti
  • Jalan-Jalan
  • Teknologi
  • Selera
  • Bisnes
  • Filem
Murai MY
  • Selebriti
  • Jalan-Jalan
  • Teknologi
  • Selera
  • Bisnes
  • Filem
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Selera

Ini Petua Pilih Daun Limau Purut Untuk Elak Pahit Dalam Masakan

by Aphit J.
August 17, 2020
via Butter Kicap

via Butter Kicap

179
KONGSIAN
Share on Facebook

Memasak menggunakan daun limau purut tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Aroma yang terhasil daripada daun limau purut amat sesuai digunakan dalam masakan tomyam, paprik, rendang, masakan berasaskan thai, kerabu dan ada juga yang meletakkan hirisan daun limau purut dalam bihun goreng.

Menurut perkongsian Nasrah Zamzam di halaman Facebooknya, daun limau purut mempunyai beberapa bentuk dan ini adalah cara untuk memastikan daun limau purut agar tidak menghasilkan rasa pahit dalam masakan.

Memilih Daun Yang Berbentuk Lapan

via CDN Rasa

Pasti ramai yang tidak tahu bahawa daun limau purut mempunyai pelbagai bentuk dan jenis. Ada daun limau purut yang jenis besar dan ada yang mempunyai saiz kecil. Bagi mengelakkan rasa pahit dalam masakan, pilihlah daun yang berbentuk angka lapan dan elakkan daun berbentuk lebar.

Membuang Urat Tengah Daun

via Rasa

Selain pemilihan bentuk daun, amatlah digalakkan untuk anda membuang urat tengah daun sebelum meletakkan dalam masakan. Urat daun ini bukan sahaja menggangu masakan anda, malah ianya akan memberikan rasa yang pahit dalam masakan.

Memasukkan Daun Limau Purut Di Akhir Masakan

via Butter Kicap

Bagi yang sukakan aroma daun limau purut, anda boleh memasukkan daun limau purut pada minit terakhir masakan anda. Ini juga merupakan petua untuk mengelakkan daun dimasak dalam tempoh yang lama dan rasa pahit keluar dari daun limau purut.

Hiriskan Daun Limau Purut Dalam Saiz Yang Kecil

via BP Blogspot

Untuk anda yang rasa terganggu dengan kehadiran daun limau purut dalam masakan, tetapi dalam masa yang sama mahukan aromanya, anda boleh mencuba memotongnya dengan saiz yang agak nipis dan kecil. Pastikan membuang dulu urat tengah, kemudian masukan dalam masakan, pasti anda boleh memakannya tanpa ada rasa gangguan.

Jadi untuk anda yang suka akan aroma daun limau purut, boleh cuba petua di atas untuk mengelakkan masakan anda menjadi pahit.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
elak pahit daun limau purutmasakan menggunakan daun limau purutpetua hilangkan pahit masakan
https://lomp.at/3rsmt
Share73Tweet44SendShare

Follow saluran Instagram, Tik Tok, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini. 

No Result
View All Result

HOT MINGGU INI

  1. 1

    [VIDEO] Tengku Hassanal Bersandar Di Mimbar, Tapi Lain Pula Yang Dilihat Rakyat…

  2. 2

    Terima Pingat Diraja, Pengorbanan Rita Rudaini Dipersoal Netizen-“Apa Sumbangannya Sampai Layak Diiktiraf?”

  3. 3

    [VIDEO] “Ada Hikmah Abah Sakit, Akhirnya Anak-Anak Bantu Berniaga” – Aliff Syukri Bersyukur Anak Banyak Membantu

  4. 4

    Suami Mohon Doa Dari Peminat, Yana Samsudin Dimasukkan Ke Hospital

  5. 5

    [VIDEO] Netizen Teruja Lihat Gambar Pada Cawan Amira Othman-“Amboi Kak Long..”

Murai MY adalah portal berita yang menyajikan informasi hiburan dan dilengkapi dengan gambar eksklusif serta video terkini. Mulai dari gosip selebriti Malaysia, Indonesia dan seluruh negara, filem-filem Hollywood, muzik generasi sehinggalah Hotlist selebriti popular.

Contact us: newsdesk@murai.my

©2025 Hangat Digital Sdn Bhd. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • Selebriti
  • Jalan-Jalan
  • Teknologi
  • Selera
  • Bisnes
  • Filem
No Result
View All Result
  • Selebriti
  • Jalan-Jalan
  • Teknologi
  • Selera
  • Bisnes
  • Filem