Memasak menggunakan daun limau purut tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Aroma yang terhasil daripada daun limau purut amat sesuai digunakan dalam masakan tomyam, paprik, rendang, masakan berasaskan thai, kerabu dan ada juga yang meletakkan hirisan daun limau purut dalam bihun goreng.
Menurut perkongsian Nasrah Zamzam di halaman Facebooknya, daun limau purut mempunyai beberapa bentuk dan ini adalah cara untuk memastikan daun limau purut agar tidak menghasilkan rasa pahit dalam masakan.
Memilih Daun Yang Berbentuk Lapan
Pasti ramai yang tidak tahu bahawa daun limau purut mempunyai pelbagai bentuk dan jenis. Ada daun limau purut yang jenis besar dan ada yang mempunyai saiz kecil. Bagi mengelakkan rasa pahit dalam masakan, pilihlah daun yang berbentuk angka lapan dan elakkan daun berbentuk lebar.
Membuang Urat Tengah Daun
Selain pemilihan bentuk daun, amatlah digalakkan untuk anda membuang urat tengah daun sebelum meletakkan dalam masakan. Urat daun ini bukan sahaja menggangu masakan anda, malah ianya akan memberikan rasa yang pahit dalam masakan.
Memasukkan Daun Limau Purut Di Akhir Masakan
Bagi yang sukakan aroma daun limau purut, anda boleh memasukkan daun limau purut pada minit terakhir masakan anda. Ini juga merupakan petua untuk mengelakkan daun dimasak dalam tempoh yang lama dan rasa pahit keluar dari daun limau purut.
Hiriskan Daun Limau Purut Dalam Saiz Yang Kecil
Untuk anda yang rasa terganggu dengan kehadiran daun limau purut dalam masakan, tetapi dalam masa yang sama mahukan aromanya, anda boleh mencuba memotongnya dengan saiz yang agak nipis dan kecil. Pastikan membuang dulu urat tengah, kemudian masukan dalam masakan, pasti anda boleh memakannya tanpa ada rasa gangguan.
Jadi untuk anda yang suka akan aroma daun limau purut, boleh cuba petua di atas untuk mengelakkan masakan anda menjadi pahit.
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.