Sejak dimuatnaik dan diperdengarkan kepada peminat, lagu terbaru dari Hael Husaini berjudul Bujang mencuri tumpuan ramai dengan kelainan yang diberikan.

Suntikan Melodi 80-an

Merupakan hasil nukilannya sendiri dengan kolaborasi mantap oleh komposer penuh berbakat MFMF, lagu ‘Bujang’ diberi suntikan kelainan dengan melodi ala Western 80-an dan sudah menjadi hit seperti karya-karya yang sebelumnya. Berkongsi cerita disebalik lagu ini, menurut Hael atau nama sebenarnya Hal Husaini Razmi lagu Bujang sepatutnya dilancarkan pada April yang lalu, namun ditangguhkan akibat wabak COVID-19 yang melanda negara.

“Ia berkisar tentang seorang lelaki ‘bujang’ yang sedang mencari cinta. Namun begitu dia terus berusaha dalam pencariannya kerana melihat orang di sekelilingnya yang mempunyai pasangan dan teman hidup.”

“Idea ini tercetus kerana status saya yang masih bujang dan kebanyakkan teman teman rapat saya juga masih bujang, Maka terhasillah lagu ini mewakili kaum ‘bujang’ di luar sana”

Ketika ditanyakan mengenai rahsia Hael dalam penghasilan lagu-lagu hit, menurut Hael dia tidak mempunyai sebarang rahsia dan hanya akan berkarya apabila sudah bersedia mahupun mempunyai sebarang idea atau inspirasi untuk sesebuah lagu.

IKLAN

“Jujur saya katakan saya tidak akan ke studio jika tiada idea, saya tidak akan hasilkan sesebuah lagu secara paksaan, nanti ‘jiwa’ untuk lagu itu pasti serba tidak kena. Namun jika idea dan inspirasi itu datang, memang saya akan ‘all out’ dalam penghasilan sesebuah lagu itu.”

“Saya berharap agar single ‘Bujang’ dan lagu-lagu saya diterima ramai dan berjaya mendapat perhatian pendengar. Selain itu, saya dan pihak pengurusan bakal menyiapkan sebuah album penuh yang pertama dalam tahun ini. Saya jangkakan ada beberapa lagu baharu yang akan turut dimuatkan dalam album tersebut. Impian saya juga adalah menginginkan sebuah konsert berskala sederhana seiring dengan pelancaran album saya nanti.” katanya kepada edaran Murai.my

Mengingatkan Pada Sudirman 

Dalam perkembangan lain, menerusi carian Murai.my terkini dalam video muzik Bujang yang kini mendapat lebih dari 240 ribu tontonan, rata-rata peminat memuji idea kreatif yang ditonjolkan oleh penyanyi ini.

Selain berterima kasih kerana berjaya membangkitkan kembali ritma 80-an, ada diantaranya juga melihat Hael sama seperti Allahyarham Dato Sudirman Hj Arshad. Bukan sahaja kerana nyanyiannya, malah lagu-lagu yang malar segar serta unik memperlihatkan Hael mempunyai langkah yang sama seperti pelantun Pelangi Petang itu.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry