Tuesday, January 26, 2021
Trend Global

Dari Mangsa Buli Hingga Jadi Pengganas! Siapakah Sebenarnya Brenton Tarrant?

1.6K
IKLAN

Tidak ada sesiapun yang meragui apa alasan Brenton Tarrant berpindah dari Australia ke New Zealand pada tahun 2017. Sebelum membuat serangan biadabnya itu pada bulan Mac tahun lalu, lelaki itu tidak pernah mempunyai rekod jenayah dan namanya tidak ada dalam senarai pengawasan keselamatan di kedua-dua negara.

Walau bagaimanapun, Tarrant, yang kini berusia 29 tahun, akan mencatat sejarah sebagai pengganas yang pertama disabitkan di New Zealand. Tarrant juga akan menjadi orang pertama yang dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan bersyarat di New Zealand.

Tidak Dijatuhkan Hukuman Mati

Hakim yang menjatuhkan hukuman itu disebut Tarrant jahat dan tidak berperikemanusiaan. Hukuman maksimum Tarrant tidak pernah terjadi sebelumnya dalam sejarah perundangan di New Zealand. Kenapa dia tidak dihukum mati? Untuk info,  hukuman mati telah lama dihapuskan di New Zealand.

IKLAN

Bekas Jurulatih Gym

Dilaporkan menerusi AlJazeera, Dilahirkan di Kota Grafton, sebuah pinggir bandar Australia dalam jarak enam jam perjalanan ke utara Sydney, Tarrant bekerja sebagai jurulatih gym sebelum tiba di New Zealand.

Memiliki Gudang Senjata

Foto: EPA-EFE/JOHN KIRK-ANDERSON

Baru-baru ini terungkap bahawa Tarrant telah mula membina gudang senjata, tidak lama setelah dia mendirikan rumahnya di Kota Dunedin. Tujuan hanya satu, iaitu untuk menyebarkan kekejaman terhadap masyarakat Islam di New Zealand.

Setelah membuat persiapan rapi, rancangan jahat itu berakhir dengan teruk pada 15 Mac 2019. Pada masa itu, Tarrant menyerang dua masjid di Christchurch City, dan menyiarkan aksi keji itu secara langsung melalui Facebook.

Siapakah Tarrant Sebenarnya

VIA Dailymail

Pada masa ketika masyarakat dunia ingin tahu siapa sebenarnya Tarrant, sejumlah bekas rakan dan rakannya telah ditanya mengenai latar belakang pengganas dan kemungkinan motivasi untuk menyerang orang Islam.

Mangsa Buli

Salah seoarang kenalan rapatnya mengatakan bahawa Tarrant adalah seorang yang suka menyendiri yang kekok dalam interaksi sosial. Dia menjadi ketagihan untuk ke gim setelah diganggu atau dibuli semasa remaja kerana berat badannya berlebihan.

Lakukan Serangan Secara Langsung Di Facebook

Serangan yang dilakukan Tarrant pada 15 Mac 2019 di bandar terbesar di selatan pulau New Zealand itu disiarkan secara langsung di Facebook melalui kamera yang dipasang pada badannya.
Sebelum serangan tersebut, Tarrant didakwa telah mengumpulkan banyak maklumat mengenai pelan dalaman masjid, lokasi, waktu solat dan tarikh penting kalendar umat Islam ‘bagi memastikan waktu paling sibuk di masjid’.