Berkongsi pengalamannya memakai sut peralatan perlindungan diri (PPE) baru-baru ini, pelakon popular Azhan Rani akui berasa rimas dan dalam masa yang sama terharu dengan pengorbanan anggota barisan hadapan (frontliner) yang menyarung sut berkenaan untuk jangka masa yang lebih lama demi memastikan rantaian COVID-19 dapat diputuskan.

Pakai PPE Selama Tiga Jam

Menurut Azhan ketika ditemui, dia berkesempatan memakai sut PPE selama tiga jam setiap hari bagi menjayakan watak yang dipegangnya dalam sebuah Filem Televisyen (FTV) berjudul Frontliner yang akan disiarkan tidak lama lagi.

IKLAN

Dedah pelakon itu lagi, dia bukan sahaja terpaksa bermandi peluh malah turut hilang selera makan ketika memakainya.

“3 Jam itu menginsafkan, seperti azab di dunia saya rasa. Bila saya pakai sut itu boleh hilang selera makan, walaupun kerap buka sut tetapi saya boleh tertidur dimana-mana kerana terlalu letih. Saya rasa seolah-olah seperti frontliners yang sebenar”

“Saya juga diajar cara buka sut. Bagi saya itulah yang menyeramkan kerana disitulah risiko besar para frontliner ini akan terkena jangkitan” katanya kepada Murai.my

Mengenai naskhah Frontliner arahan Razif ‘Ajiboy’ Rashid ini, selain Azhan beberapa pelakon popular turut membintanginya seperti Beto Kusyairy, Emma Maembong, Achey, Farah Ahmad, Wan Maimunah, Ashraf Muslim, Zul Handyblack, Meerqeen dan ramai lagi.

Sedikit info mengenai FTV ini, ianya bakal disiarkan di Astro First Eksklusif di saluran 480 pada Oktober ini.Diinspirasikan dari kisah benar mengenai pengorbanan dan konflik dalaman golongan wira barisan hadapan yang menjadi pejuang benteng utama dalam membendung penularan wabak Covid- 19 yang sedang melanda seluruh dunia pada ketika ini.