Oleh kerana jumlah kes Covid-19 terus meningkat di Malaysia, Kementerian Kesihatan melaporkan empat kluster Covid-19 baru dalam satu hari.

Perincian setiap kluster adalah seperti berikut:

IKLAN

Kluster Jalan Bomba, Sabah

Kes indeks kluster ini (kes ke- 11,110) adalah lelaki Malaysia yang pergi ke Semporna, Sabah pada 20 September. Dia mula mengalami gejala demam dan batuk pada 28 September dan diuji positif untuk Covid-19.

Dia kemudian dimasukkan ke Hospital Duchess of Kent di Sandakan. Pemeriksaan terhadap kontak rapat mengesan dua kes positif berkaitan lelaki itu pada 28 September. Kedua-dua individu tersebut belum dapat dikenalpasti sementara pemeriksaan terus dilakukan oleh Pejabat Kesihatan Sandakan.

Kluster Jalan Utara, Sabah

Kluster ini dikesan setelah pemeriksaan dilakukan di kalangan petugas kesihatan di sebuah institusi latihan di Sandakan, Sabah. Dua petugas kesihatan didapati positif Covid-19 pada 28 September dan dimasukkan ke Hospital Duchess of Kent di Sandakan. Asal jangkitan masih dalam siasatan.

Kluster PK Benteng, Selangor

Kluster ini dikesan sebagai hasil pemeriksaan yang dilakukan terhadap pendatang tanpa izin di Klang, Selangor. Pemeriksaan berlangsung dari 16 hingga 25 September, di mana lapan pendatang tanpa izin dinyatakan positif Covid-19.

Pemeriksaan kontak rapat kemudian mengesan satu lagi kes positif pada 28 September yang melibatkan anggota polis. Semua pesakit dalam kluster ini telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.

Setakat ini, sejumlah 148 individu telah diuji di mana sembilan diuji positif, 19 diuji negatif sementara 139 masih menunggu keputusan.

Kluster Bakawali, Johor

Kes-kes untuk kluster ini (kes 10,911 dan kes 10,912) bermula dari pasangan Malaysia yang melancong ke Semporna, Sabah pada 13 hingga 18 September.

Pada 24 September, mereka berdua mula mengalami gejala demam, selesema dan batuk dan menjalani rawatan di Hospital Sultan Ismail di Johor Bahru.

Mereka kemudian didapati positif pada 26 September dan dimasukkan ke Hospital Hajjah Kalsom General Enche di Johor. Hasil pemeriksaan dengan kontak rapat mengesan dua lagi kes positif dalam kluster ini.

IKLAN

Sehingga 29 September, seramai 25 individu telah diperiksa. Hasil kajian menunjukkan bahawa empat individu diuji positif, 13 diuji negatif sementara lapan masih menunggu keputusan.

Harap anda semua berhati-hati semasa anda berada di kawasan awam. Tiada siapa pun yang mahu berlakunya lagi lockdown atau PKP buat kali kedua.

[ SUMBER KKM ]