Menyaksikan persaingan sengit di antara 5 finalis Big Stage 2020 yang juga merupakan kesemua peserta lelaki, penyanyi Azzam Sham menepati ramalan ramai apabila muncul sebagai juara bagi musim itu setelah diumumkan secara rasmi oleh pengacara Big Stage, Alif Satar dan Sherry Al-Hadad secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Putrajaya malam tadi.

Dedikasi Buat Ibu

Azzam atau nama sebenarnya Muhammad Azzammuddin Lop Hisham, 23 telah menewaskan saingan terdekatnya menerusi dua buah lagu iaitu Aku Bidadari Syurgamu nya dan Grenade sekaligus berjaya membawa pulang hadiah kemenangan wang tunai berjumlah RM100,000 berserta trofi.

Dalam pada itu, rata-rata peminat menganggap persembahan Azam itu seperti mengulangi semula saat awal kemunculannya 11 tahun lalu dalam sebuah program realiti bakat kanak-kanak. Menerusi program tersebut, Azzam turut mendedikasikan persembahan akhirnya buat ibu tercinta.

IKLAN

Sementara itu, Usop yang memenangi tempat kedua menerima hadiah wang tunai berjumlah RM50,00 beserta trofi, tempat ketiga yang disandang oleh Qody Rani membawa pulang wang tunai berjumlah RM25,000 beserta trofi. Bagi Dinie Rashid dan Fadh Majid masing-masing di tempat keempat dan kelima tidak pulang dengan tangan kosong kerana turut membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 dan RM5,000 beserta trofi.

Bagi Big Stage 2020 peringkat akhir ini telah diadili oleh tiga juri profesional yang terdiri daripada Ajai, Dayang Nurfaizah dan Faizal Tahir selaku juri tetap. Manakala pelantun Tanpa Rela, Misha Omar menjadi juri jemputan dan Presiden Netizen masih mengekalkan selebriti versatil Elly Mazelin.

Markah Penuh Peringkat Akhir Big Stage 2020 

  1. Azzam Sham – 67.85%
  2. Usop – 66.57%
  3. Qody Rany – 61.85%
  4. Dinie Rashid – 60.04%
  5. Fadh Majid – 58.80%