Pelakon Hollywood kacak, Chris Evans, memberikan teguran terhadap tweet yang dikeluarkan oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.

Evans nampaknya tidak setuju dengan tweet Trump, mengatakan bahawa tidak perlu takut menghadapi COVID-19.

IKLAN

Terdahulu, Trump berkongsi sebuah tweet setelah meninggalkan Pusat Perubatan Walter Reed pada hari Isnin, (5/10).

Dalam pengakuannya, Trump merasa sihat dan baik-baik saja. Malah dia mendakwa keadaan kesihatannya jauh lebih baik daripada 20 tahun yang lalu.

“Saya akan meninggalkan Pusat Perubatan Walter Reed hari ini jam 6.30 petang (waktu tempatan). Rasa sangat baik! Jangan takut dengan Covid. Jangan biarkan ia menguasai hidup anda. Saya berasa lebih baik daripada 20 tahun yang lalu !,”- tulis Donald Trump.

Tetapi yang menarik perhatian Evans adalah kata-kata sombong Trump, yang mengatakan bahawa dia ‘tidak takut pada COVID-19’.

Pelakon watak Captain America ini menganggap kata-kata Trump diucapkan tanpa mempedulikan orang awam kelas menengah hingga rendah yang sukar mendapatkan ubat dan rawatan terbaik dari hospital.

Evans mengatakan bahawa tidak semua orang mendapat akses ke rawatan yang betul dan rawatan perubatan yang mencukupi seperti yang dimiliki Trump.

“Jangan takut dengan Covid ?! Anda biasa dirawat oleh doktor terbaik yang mengambil ubat terbaik. Adakah anda fikir semua orang boleh mengaksesnya ?!” tulis Chris Evans.

“Sayangnya, saya yakin anda menyedari perbezaannya, anda tidak peduli”- sambungnya.

Kini, lebih daripada 210,000 orang di Amerika Syarikat telah mati akibat COVID-19, dan lebih dari 7.4 juta telah diuji positif COVID-19.

IKLAN