Nampaknya banyak hal yang sudah dibocorkan tentang iPhone 12 terbaru yang bakal dilancarkan oleh Apple malam ini (13/10). Menurut akaun yang sering membocorkan maklumat mengenai Apple, @PineLeaks, telefon baru ini akan menawarkan jangka hayat bateri dan pengecaman wajah yang lebih baik.

Inilah 12 maklumat iPhone 12 dibocor yang akan dilancarkan malam ini.

1Hayat bateri lebih lama

Hayat bateri akan bertahan satu jam lebih lama daripada pendahulunya pada iPhone 12 Pro dan Pro Max. Sebelum ini di iPhone 11, Apple mendakwa bateri boleh bertahan 18 jam ketika menonton video di iPhone 11 Pro. Untuk iPhone 11 Pro Max, ia boleh memakan masa sehingga 20 jam.

IKLAN

Walau bagaimanapun, iPhone 12 mini dikatakan mempunyai jangka hayat bateri yang lebih teruk daripada iPhone 11. Ini disebabkan oleh fakta bahawa telefonnya lebih kecil dengan skrin hanya 5.4 inci. Sebelumnya, iPhone 11 diperhatikan mempunyai daya tahan bateri yang lebih lemah daripada model Pro, hanya 17 jam untuk memainkan video.

2FaceID semakin pantas

Telefon iPhone 12 juga diramalkan mempunyai pengimbas pengenalan wajah FaceID yang lebih cepat. Kerana, menurut @PineLeaks, Apple menggunakan algoritma baru yang disebut “dynamic zoning”

3Skrin masih dihiasi dengan poni

Via 9to5mac

Skrin iPhone 12 diramalkan masih akan dihiasi dengan poni dan tidak akan mengecil. Walau bagaimanapun, poni pada model iPhone 12 Mini tidak akan selebar model lain.

4Ciri kamera yang lebih baik

Fungsi zoom digital pada kamera juga akan ditingkatkan. Zoom digital ini benar-benar bergantung pada perisian. Apple juga meningkatkan keupayaan untuk ambil gambar dalam keadaan redup. Dikatakan akan meningkatkan bukaan lensa pada kamera hingga 35 persen.

Kamera iPhone juga akan menawarkan ciri foto makro yang lebih dekat dari foto yang boleh diambil oleh iPhone 11. Diramalkan bahawa kamera iPhone 12 juga akan menyokong rakaman video 4K pada kelajuan 120 hingga 240 fps, lapor Tech Radar.

5iPhone 12 diramalkan menjadi permintaan paling tinggi?

Sementara itu, penganalisis Apple, Ming-Chi Kuo juga meramalkan iPhone 12 biasa akan menjadi varian terlaris antara varian lain.

Menurut Kuo, iPhone 12 mini akan kurang menarik untuk pasaran berbanding tiga model lain. Kerana, menurutnya, telefon ini dibuat terlalu kecil. Dipetik dari GSM Arena, sebaliknya mereka meramalkan penjualan iPhone 12 tidak akan sehebat iPhone 11. Ini disebabkan oleh kesan ekonomi dari pandemi Covid-19.

6Saiz skrin baru

Rumor mengatakan bahawa iPhone 12 Mini, akan memiliki layar 5.4 inci. Model seterusnya, yang disebut iPhone 12, dijangka mempunyai skrin 6.1 inci.

Kemudian ada iPhone 12 Pro, yang mungkin juga berukuran 6.1 inci tetapi dengan spesifikasi yang lebih baik. Akhirnya, iPhone 12 Pro Max dikhabarkan mempunyai skrin 6.7 inci.

Sebagai perbandingan, iPhone 11 mempunyai skrin 6.1 inci, iPhone 11 Pro 5.8 inci dan iPhone 11 Pro Max 6.5 inci.

Oleh itu, jika khabar angin itu benar, maka Apple akan melancarkan iPhone terbesar yang pernah ada dengan iPhone 12 Pro Max 6.7 inci, dan iPhone skrin terkecil dalam beberapa tahun dengan iPhone 12 Mini 5.4 inci.

7Dua pilihan lebih murah

Diramalkan bahawa iPhone 12 Mini dan iPhone 12 akan mempunyai harga yang paling sederhana. iPhone ini akan menjadi pilihan bagi sesiapa yang tidak memerlukan spesifikasi atau tidak mampu membeli varian Pro.

IKLAN

Terdapat kebocoran maklumat menunjukkan bahawa iPhone 12 Mini bermula dari harga AS $ 649.

8Chipset baru

Via 9to5mac

Apple diramalkan akan menyiapkan iPhone dengan chipset A14 Bionic, yang telah dibenamkan di iPad Air 4 (2020). Difahamkan chipset ini menunjukkan 20 peratus lebih cepat daripada A13 Bionic yang berada di iPhone 11.

9Warna Baru

Warna baru iPhone yang unik telah terbukti sangat menarik bagi pembeli. iPhone 11, yang hadir dengan warna hijau, laris di pasaran. Kali ini, iPhone 12 kemungkinan mendapat dua warna baru, iaitu warna biru laut atau warna biru tua.

Walau bagaimanapun, beberapa khabar angin menyatakan bahawa warna ini hanya tersedia untuk iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max. Tetapi ada kemungkinan varian iPhone 12 dan iPhone 12 Mini akan mendapat warna baru yang berbeza.

10Skrin 120Hz

Masih banyak desas-desus mengenai varian iPhone 12 di mana akan mendapat skrin 120 Hz. Tetapi baru-baru ini dilaporkan bahawa skrin 120 Hz hanya tersedia pada varian iPhone 12 Pro Max.

Refresh rate 120Hz dapat membuat pergerakan terasa lebih lancar, jadi berinteraksi dengan telefon secara keseluruhan terasa lebih lancar dan lebih cepat. Skrin 120Hz ini telah digunakan secara meluas oleh pelbagai telefon Android, tetapi belum ada satu pun iPhone yang menggunakan fitur ini.

11Pengimbas LiDAR

Salah satu ciri baru utama yang dikhabarkan untuk barisan iPhone 12 adalah kehadiran LiDAR (Light Detection and Range). Walau bagaimanapun, ciri ini mungkin tidak tersedia untuk semua varian iPhone, mungkin hanya pada iPhone 12 Pro Max atau kedua-dua varian iPhone 12 Pro. Difahamkan pengimbas LiDAR adalah ciri yang sudah ada di iPad Pro 2020.

12IPhone 5G pertama

Via 9to5mac

Telefon 5G telah menjadi trend baru untuk pengeluar telefon pintar. Namun, setakat ini belum ada lagi iPhone yang mempunyai telefon bimbit 5G. Diramalkan iphone 12 menyokong 5G membawa kelajuan internet yang tinggi di negara-negara dengan jaringan 5G.

Sebilangan besar khabar angin menunjukkan bahawa setiap model utama akan menyokong 5G, walaupun mungkin ada beberapa versi 4G juga. Dilaporkan dari Tech Radar, penambahan 5G akan membolehkan pengguna memanfaatkan kelajuan data selular secepat mungkin.