Buat pertama kalinya dalam sejarah, program realiti terbaharu berjudul Vokal Mania bakal menyaksikan persaingan antara penyanyi professional (idol) dengan penyanyi amatur (Rookie).

Pertarungan Antara Idol Dan Rookie

Menariknya lagi, format program ini menampilkan 24 orang penyanyi Rookie akan bertanding dengan empat orang penyanyi Idol terdiri daripada Aina Abdul, Indah Ruhaila, Lan Solo dan Tomok. Setiap persembahan kesemua penyanyi idol dan amatur akan dinilai 100% oleh juri tetap, Misha Omar dan Yusry Abdul Halim.

IKLAN

Difahamkan, penonton di rumah boleh mengundi Rookie untuk anugerah ‘Rookie Star Award’ dalam setiap episod melalui www.xtra.com.my/vokalmania. Peratusan undian Rookie Star Award adalah 70% daripada undian awam, dan 30% daripada penilaian juri tetap.

Enam Episod 

Kesemua Rookie ini akan dibahagikan kepada enam episod di mana setiap episod akan memperlihatkan seramai empat orang Rookie membuat persembahan dan berentap dengan keempat-empat Idol secara solo dan duet demi mengumpul mata. Hadiah wang tunai berjumlah RM1,000 menanti setiap Rookie yang berjaya menewaskan Idol masing-masing dalam setiap pertarungan. Pada pentas akhir nanti, hanya 1 Idol dan 1 Rookie akan dinobatkan sebagai juara bagi kategori masing-masing.

Vokal Mania bakal bersiaran bermula 24 Oktober 2020 , setiap hari Sabtu, pada pukul 9 malam, di TV3.