Memiliki rumah yang indah adalah impian setiap orang, terutama bagi pasangan muda yang baru saja berumahtangga. Biasanya masalah hiasan dalaman dan luaran rumah akan ditangani oleh kaum wanita kerana daya pemikiran wanita dapat berfikir dengan lebih terperinci agar terhasil sesuatu yang lebih maksimum.

Adakah anda pernah merancang untuk mengubahsuai atau mencantikkan rumah anda tetapi dalam masa yang sama anda bingung bagaimana mahu memulakannya? Sekiranya anda keliru, ini adalah artikel yang tepat kerana kami akan kongsikan bersama-sama dengan anda cara membuat sendiri rak gantung dan karpet dengan kos yang lebih murah tetapi cantik.

Membuat rak gantung dan karpet sebenarnya agak mudah. Anda hanya perlu menyediakan beberapa bahan yang boleh anda beli dari kedai-kedai yang berhampiran.

IKLAN

Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti dowels (16cm), glue gun, tali macrame dan ring 2.5cm). Adakah anda tahu bahawa rak gantung selain dapat menghias barang, ianya juga dapat digunakan sebagai hiasan pada sudut rumah. Pilih warna yang lebih neutral seperti putih atau coklat atau anda juga boleh memilih warna yang sesuai dengan warna dinding di rumah anda.

via Shutterstock

Setelah kita membuat rak gantung, kita boleh teruskan dengan membuat karpet. Membuat karpet juga agak mudah sebenarnya. Daripada anda perlu beli karpet yang agak mahal dari luar, apa salahnya sesekali jika kita gunakan kemahiran yang ada dengan membuat sendiri sahaja di rumah tanpa memerlukan modal yang banyak. Anda hanya perlu sediakan kanvas, penanda, bulu, pelekat, gam kain dan jarum tilam.

Mari kita teruskan dengan melihat bagaiman cara-caranya untuk membuat sendiri rak gantung dan permaidani bohemia di video yang kami kongsikan di sini. Selamat Menonton!

Sumber: youtube DIYosephine

Selamat mencuba!