Disney Keluarkan Trailer Perdana ‘Raya And The Last Dragon’, Karya Orang Malaysia

332

Disney akhirnya melancarkan trailer pertama filem animasi terbaru mereka, “Raya and the Last Dragon”. Seperti diketahui, filem animasi Disney ini diilhamkan oleh pelbagai mitos Asia Tenggara.

Dipetik dari TheVerge, Filem ini akan mengikuti kisah hidup Raya, seorang pahlawan tunggal dari kerajaan fantasi Kumandra. Dia bekerjasama dengan armadillo haiwan seperti tenggiling bernama Tuk Tuk dalam usaha mencari Naga Terakhir atau Sisu untuk membawa pencerahan dan kesatuan kembali ke dunia mereka.

IKLAN

“Raya and the Last Dragon” mengikuti jejak filem “Moana” yang mengisahkan sebuah kisah asli berdasarkan mitos dan budaya di kawasan tertentu.  Produksi mendakwa diilhamkan oleh mitos di Asia Tenggara. Pasukan kreatif juga mengambil latar belakang di Indonesia, Thailand dan Vietnam dalam melakukan penyelidikan.

VIA Vanity Fair

“Raya and the Last Dragon” itu ditulis oleh penulis skrip “Crazy Rich Asians” Adele Lim. Lebih membanggakan Adele Lim merupakan kelahiran Malaysia tetapi menetap di Amerika Syarikat.

Pengisi suara Raya ialah Cassie Steele. “Raya and the Last Dragon” akan diarahkan oleh Paul Briggs dan Dean Wellin yang mengusahakan “Big Hero 6” dan “Frozen” sebagai pengarah.

“Raya and The Last Dragon” sendiri akan dirilis pada bulan Mac 2021.