Tidak kira ikan sungai atau ikan laut, ikan juga merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia. Tetapi kita sering mengalami masalah ketika untuk ‘menguruskan’ ikan tersebut dan ini adalah beberapa petua untuk anda yang gemarkan masakan berasaskan ikan menurut Sinar Plus.

1Telur Ikan Tidak Pecah

via Koki

Bagi penggemar telur ikan, ini adalah salah satu cara untuk memastikan telur ikan anda tidak pecah sebelum memasaknya. Masukkan telur ikan ke dalam plastik. Rebus lebih kurang lima minit. Keluarkan dari plastik dan masak seperti biasa.

IKLAN

2Ikan Sejuk Beku Segar Semula

via New York Post

Ikan sejuk beku atau yang disimpan lama dalam peti sejuk akan berasa tawar dan tidak segar. Ia boleh diatasi dengan merendamkan ikan tersebut dalam susu segar selama 15 minit. Kemudian masaklah seperti biasa. Ikan akan segar semula dan enak dimakan.

3Cara Mudah Buang Sisik Ikan

via Scaler

Sesetengah ikan, sisiknya sukar untuk ditanggalkan. Cara mudah mengatasinya adalah dengan merendamkan ikan di dalam air dan biarkan seketika. Setelah itu kikis sisik ikan di dalam air dan anda akan dapati sisiknya mudah tertanggal.

4Hilangkan Bau Hanyir

via Masala TV

Menurut Sinar Plus, gunakan 2 sudu teh cuka ataupun perahan jus limau nipis ke atas ikan, biarkan 10-15 minit dan bilas dengan air bersih. Selain itu, anda juga boleh menggunakan perahan air asam jawa ataupun air basuhan beras untuk menghilangkan bau hanyir ikan.

5Ikan Segar Walaupun Disimpan Lama

via Ytimg

Cara mengekalkan kesegarannya, siang kesemua ikan tetapi jangan dicuci. Masukkan ke dalam beg plastik dan simpan dalam peti sejuk. Ikan akan tetap segar walaupun di simpan lebih seminggu dalam peti sejuk.

6Memastikan Ikan Menjadi Garing Bila Digoreng

via Cookpad

Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit sebelum menggorengnya. Kemudian campurkan sedikit serbuk kunyit ke dalam minyak panas untuk menggoreng ikan. Selain itu, anda boleh letakkan sedikit bawang putih yang telah dikisar pada campuran kunyit, lumurkan rata dan perap beberapa minit. Kemudian goreng ikan seperti biasa.

7Memastikan Ikan Tidak Melekat Semasa Digoreng

via Lazada

Masukkan sekeping asam gelugor atau dikenali sebagai asam keping ke dalam minyak untuk menggoreng ikan. Setelah minyak panas, goreng ikan seperti biasa. Apa yang dikongsikan oleh Sinar Plus, petua ini dapat memastikan ikan cepat garing dan tidak melekat pada dasar kuali anda.

Jadi untuk anda penggemar ikan boleh amalkan 7 petua ini supaya ikan anda dimasak dengan sebaiknya.