Dengan cuaca yang tidak menentu, menyebabkan ramai yang mengalami demam dan selesema. Jadi jika anak atau anda mula mengalami simptom demam dan selesema, boleh amalkan petua secara semulajadi ini menurut Free Malaysia Today hanya dengan menggunakan bahan masakan yang ada di dalam dapur anda.

1Jintan Manis Sebagai Antibakteria

via Shoppe

Jika anda mengalami masalah batuk dan sesak nafas, pengambilan jintan manis sangat membantu kerana ciri-ciri antibakteria yang melegakan selesema dan batuk.

Anda hanya perlu tambahkan jintan manis yang dikisar bersama bawang putih, gula dan kulit kayu manis dalam air panas, tapis dan minum airnya.

IKLAN

2Madu Melawan Jangkitan Bakteria

via Ceria Sihat

Madu asli mempunyai agen antibakteria dan antivirus yang boleh membantu melawan jangkitan bakteria. Selain itu, madu juga berguna jika anda mengalami sakit tekak dan batuk-batuk.

3Bawang Putih Kaya Dengan Antibiotik

via Ayoo Jakarta

Menurut Free Malaysia Today, bawang putih kaya dengan antibiotik semulajadi yang membantu melawan penyakit. Ciri-ciri antivirus dalam bawang putih juga menghasilkan antioksidan. Untuk mendapat khasiatnya anda cubalah makan bawang putih ini metah-mentah.

4Kunyit Membantu Merawat Jangkitan Virus

via Sixty and Me

Kunyit memang terbukti mampu merawat jangkitan virus dan bakteria sejak turun temurun. Anda boleh menambah kunyit di dalam makanan sepajang mengalami selesema. Untuk lebih berkesan tambahkan kunyit dalam susu atau jus minuman.

5Halia Bercampur Limau

via Voize

Apa perlu dilakukan, anda hanya perlu mencampurkan halia dan limau di dalam air minuman suam atau sejuk. Ambil sekurang-kurangnya dua kali sehari. Amalkan sehingga demam dan selesema reda.

Berikut adalah beberapa barang yang mudah didapati di dapur anda untuk merawat demam dan selesema. Namun jika demam tersebut berlarutan atau anda mengesan sesuatu yang luar biasa, segeralah berjumpa doktor.