Macam Gadis Melayu! Ini Dia Miss Universe Jepun 2020, Aisha Harumi

Mesti Baca

Miss Universe Japan 2020 baru sahaja berlangsung pada hari Khamis (29/10) yang lalu di Tokyo. Aisha Harumi Tochigi, seorang wanita keturunan Ghana, dipilih untuk menjadi ratu cantik mereka yang terbaru.

Wanita berusia 24 tahun ini dipilih sebagai pemenang dengan mengalahkan 29 peserta dari seluruh Negara Jepun. Wajah Aisha Harumi menjadi perhatian, ini kerana dia adalah wanita berdarah campuran kedua yang pernah dipilih sebagai Miss Japan. Sebelum ini, Ariana Miyamoto yang memenangi Miss Japan 2015 berketurunan Afrika-Amerika.

Walaupun jarang terjadi sebelumnya, adalah unik bahawa Aisha Harumi Tochigi bukan satu-satunya wanita yang berdarah campuran dalam pertandingan Miss Universe Jepun tahun ini. Kedudukan naib juara dimenangi oleh Raimu Kaminashi yang berketurunan Nigeria dan tempat ke-3 diberikan kepada Yuki Sonoda yang berketurunan Filipina.

Sebelumnya, Ariana Miyamoto telah mendapat tentangan dari sejumlah warga negara Jepun kerana tidak mempunyai darah ‘asli’.

Aisha sendiri telah bertanding dua kali dalam acara ini yang akan menghantar pemenang ke pertandingan global Miss Universe. Pada tahun 2019, dia memasuki kedudukan 5 teratas.

Ibu Aisha Harumi dari Jepun manakala ayahnya dari Ghana. Dia menghabiskan lebih banyak masa di Jepun tetapi juga sering menjadi sukarelawan di Ghana. Sebab itulah, jika dilihat sekali imbas, wajah nya mirip seperti gadis melayu. Setuju tak?

Terkini

Justin Bieber Dedah Kesukaran Ketika Awal Perkahwinan Bersama Hailey Baldwin

Justin Bieber membuat pendedahan betapa sukarnya ketika tahun pertama perkahwinannya bersama isteri, Hailey Baldwin. Tahun Yang Sangat Sukar Melalui temubualnya bersama...

Artikel Berkaitan