Percutian adalah sesuatu yang sepatutnya memberikan kita ketenangan dan meninggalkan semua kerisauan. Namun, ramai di antara kita yang tidak mengambil berat tentang kesihatan ketika bercuti. Berikut adalah 7 jenis penyakit yang mudah dijangkiti ketika travel menurut NBC News.

1Malaria

via Medical News Today

Malaria disebarkan oleh nyamuk dan cara terbaik untuk mengelakkan jangkitan penyakit ini adalah dengan mengelakkan diri anda daripada digigit nyamuk.

Sebaiknya gunakan kelambu, penyembur serangga dan pakai seluar panjang serta baju lengan panjang selama waktu berada di kawasan yang berisiko.

IKLAN

2Demam Denggi

via Tripsavvy

Demam denggi adalah penyakit kedua yang paling kerap menyebabkan pengembara dimasukkan ke hospital selepas malaria.

Walaupun ia jarang membunuh, demam ini boleh menyebabkan masalah besar kepada mereka yang mengembara kerana ia boleh mengganggu perjalanan dan dimasukkan ke hospital.

3Hantavirus

Jika anda tinggal di kabin atau tapak perkhemahan di mana tikus datang dan pergi, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga yang lebih teliti untuk mengelakkan hantavirus.

Menurut NBC News, Hantavirus adalah sejenis penyakit yang sangat berbahaya dan boleh membunuh serta berjangkit daripada air kencing dan najis tikus.

4Kanser Kulit

via Today Show

Kanser kulit adalah kanser yang paling biasa berlaku apabila anda terlalu lama terdedah dengan cahaya matahari. Gunakan krim pelindung matahari dan pakaian yang sesuai untuk mengelakkan kulit anda terdedah telalu lama di bawah matahari.

5Demam Tifoid

via WebMD

Demam Tifoid terjadi daripada bakteria yang tersebar melalui makanan atau minuman yang tercemar. Demam tifoid boleh membawa kepada demam panas, letih, lemah, sakit perut, sakit kepala, hilang selera makan, cirit-birit dan ruam.

Jika tidak dirawat, jangkitan ini boleh menyebabkan berlakunya pendarahan dalaman dan kemungkinan kematian.

6Schistosomiasis

via Public Health

Schistosomiasis adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh cacing parasit. Gejala-gejala awal termasuklah gatal pada kulit, demam, menggigil, batuk dan sakit otot. Semua gejala ini berpunca daripada tindak balas badan terhadap telur cacing ini.

Menurut NBC News, cacing ini biasanya memasuki badan manusia daripada air minuman yang tercemar di bahagian-bahagian di Afrika, Amerika Selatan, Timur Tengah, Asia dan Caribbean.

7Cirit-birit

via Diagnosa

Penyediaan makanan adalah penyebab utama penyakit ini di mana sayur-sayuran atau buah-buahan yang tidak dibasuh dengan bersih, daging yang tidak dimasak dengan betul dan air minuman yang tercemar menjadi sumber isu ini.

Selalunya pesakit akan mengalami cirit-birit di antara 4 dan 5 hari, serta kekejangan pada bahagian abdomen dan ini sekaligus menganggu perjalanan anda.

IKLAN

Sebaiknya ambillah suntikan vaksin sebelum anda memulakan perjalanan. Ini sebagai langkah berjaga-jaga supaya percutian anda tidak terganggu akibat sakit.