Setelah lima tahun menawarkan backups photo tanpa had pada kualiti tinggi, Google Photos akan mula dicaj untuk penyimpanan apabila sudah melebih 15GB pada yang telah digunakan.

Google Photos Tamatkan Unlimited Photos Backups Percuma

Perubahan yang akan berlaku pada 1 Jun 2021 ini disertakan dengan perubahan polisi Google Drive seperti mengira dokumen dan spreadsheets Google Workspace dengan had yang sama. Google juga memperkenalkan polisi baharu untuk memadam data dari akaun yang tidak aktif sekurang-kurangnya dua tahun.

IKLAN

Semua foto dan dokumen yang dimuat turun sebelum 1 Jun 2020 tidak akan dikira dalam had 15GB, jadi anda mempunyai banyak masa untuk membuat keputusan sama ada masih mahu menggunakan Google Photo atau beralih ke cloud storage yang lain untuk menyimpan foto anda. Hanya foto yang dimuat naik selepas 1 Jun sahaja akan mula dikira had.

Sebab Google Photos Tamatkan Unlimited Photo Backups Percuma

via the verge

Salah satu sebabnya adalah untuk menggalakkan lebih ramai pengguna untuk mendaftar ke penyimpanan Google One. Servis ini juga disertakan VPN percuma untuk Android. Menurut The Verge, Google menjelaskan bahawa sudah banyak foto dan video yang hampir tidak dapat dimuat naik ke Google Photos, dan servis itu perlu berterusan.

“Hari ini, lebih daripada 4 trilion foto disimpan dalam Google Photos dan setiap minggu 28 bilion foto dan video baru dimuat naik. Oleh kerana ramai di antara anda bergantung kepada Google Photos untuk menyimpan kenangan anda, ia juga untuk memenuhi keperluan anda untuk jangka masa panjang. Untuk mencipta lebih banyak kenangan dan membina Google Photos di masa depan, kami mengubah polisi High Quality storage tanpa had.”- Google

Harga Google One

Harga bagi Google One juga tidak berubah. Ianya hanya RM8.49/bulan untuk  100GB, RM11.99/bulan untuk 200GB, dan RM42.99/bulan untuk 2TB