Semalam, Murai.my melaporkan aplikasi yang popular dalam kalangan umat Islam seluruh dunia, Muslim Pro didakwa telah menjual data penggunanya kepada sebuah pihak sebelum dibeli oleh tentera Amerika Syarikat (AS).

Nafi Jual Data Pengguna 

Difahamkan, tindakan tersebut dibuat bagi menumpukan kepada aktiviti antikeganasan, keselamatan siber serta menentukan kawasan panas COVID-19. Bagaimanapun, menerusi sebuah kenyataan rasmi pihak Muslim Pro menafikan dakwaan tersebut serta menegaskan tidak pernah menjual data penggunanya.

IKLAN

Putuskan Hubungan Dengan X-Mode

Jelasnya lagi, Muslim Pro telah pun memutuskan hubungan dengan X-Mode, syarikat yang didakwa menjual data tersebut kepada pihak tentera AS sejak empat minggu lalu. Muslim Pro turut menyatakan pihak mereka sudah melancarkan siasatan mengenai isu tersebut di peringkat antarabangsa selain meneliti polisi data bagi memastikan keselamatan data penggunanya terjamin.

Sebagai info, Muslim Pro yang dibangunkan pada 2010 oleh syarikat Bitsmedia, sebuah syarikat pembangunan aplikasi berpangkalan di Singapura merupakan aplikasi yang membantu penggunanya menentukan arah kiblat, selain mengingatkan waktu solat dan menyediakan ayat al-Quran secara dalam talian. Sehingga kini, Muslim Pro dimuat turun lebih 98 juta pengguna di seluruh dunia.