Sayuran Dalam Tin Lebih Baik Daripada Sayuran Segar? Ini Hal Yang Wajib Anda Tahu

Mesti Baca

Tahukah anda bahawa hasil beku dan dalam tin boleh mempunyai lebih banyak nutrien daripada produk segar, terutamanya sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini penjelasan yang dikongsikan oleh halaman ABC News mengenai kebaikan makanan di dalam tin.

Nutrisi Di Dalam Tin Akan Kekal

via Italian Food

Sebenarnya, sebaik sahaja sayur-sayuran dipetik, nutrien yang terkandung mula merosot. Sayur-sayuran yang anda beli di kedai runcit atau pasar raya mungkin mengambil masa beberapa hari atau minggu untuk sampai ke sana dan mengalami perubahan nutrien yang ketara.

Berbeza dengan sayur-sayuran tin dan beku di mana tidak mengalami pengurangan nutrien dari masa ke masa. Sayuran akan terus ditinkan sejurus selepas dipetik.

Pemprosesan Sayuran Tin Mengurangkan Kadar Kehilangan Vitamin

via Eating Well

Memang benar bahawa pengetinan dan pembekuan boleh mendedahkan sayur-sayuran kepada sejumlah haba yang dapat memusnahkan nutrien dan vitamin.

Menurut halaman ABC News, jika dibandingkan dengan proses semulajadi yang dialami oleh sayuran segar, kehilangan nutrien dan vitamin oleh sayuran tin dan sejuk beku adalah sangat minima.

Sayuran Dalam Tin Dapat Mengekalkan Kandungan Antioksidan

via Nutrision Fusion

Antara nutrisi lain yang tidak terjejas adalah bahan antioksidan seperti polifenol yang tidak tergangu sama sekali dalam proses beku dan pengetinan. Ini menyebabkan bahan antioksidan yang terdapat di dalam tin lebih tinggi daripada sayuran segar.

Pendek kata, jika anda lebih suka hasil segar, itu lebih baik. Tetapi jika sayuran sejuk beku dan dalam tin membuatkan anda lebih mudah untuk makan sayur, anda perlu tahu bahawa ia sama atau mungkin lebih bernutrisi berbanding sayur segar.

Terkini

“Kurang Ajar!”- Ashraf Muslim Bengang Dengan Syarikat Judi

Pelakon Ashraf Muslim meluahkan rasa kecewa terhadap sebuah syarikat perjudian selepas tular di media sosial mengenai lagu raya yang...

Artikel Berkaitan