Bangunan pencakar langit telah lama menjadi simbol kekuatan dan kebanggaan sesebuah negara. Tetapi ada sesetengah bangunan pencakar langit ini terbengkalai sehingga sekarang dan berikut adalah senarainya menurut halaman Insider.

1Torre David

via Venuzela

Bangunan di Venuzela yang tidak lengkap ini dikenali sebagai Torre de David atau Menara David yang disebabkan oleh kemusnahan sistem perbankkan di negara itu.

Sehingga hari ini, dianggarkan bahawa lebih dari 5000 orang menjadikan bangunan terbengkalai ini sebagai rumah mereka sekaligus menjadikannya rumah setinggan tertinggi di dunia.

IKLAN

2Ryugyong

via Uri Tower

Pada tahun 1988, Korea Utara menjadi tuan rumah Olimpik dan Kim Il-Sung telah menghubungi rakan sejawatnya di Moscow untuk meminta pinjaman wang membina hotel tertinggi dunia.

Menurut halaman Insider, ia tidak dapat direalisasikan apabila Kesatuan Soviet jatuh pada tahun 1992 dan dana yang diberikan kepada Korea Utara terhenti.

3Menara Plaza

via WWLTV

Sebab pertama bangunan ini terbiar adalah kerana pemiliknya jatuh muflis. Hal ini menyebabkan pembinaannya ditangguhkan dan terus berhenti.

Sekain itu, lokasinya yang kurang baik dan rekabentuk kurang menarik bangunan ini tidak mendapat permintaan ramai sehingga hari ini.

4Menara Sathorn Unique

via Binn Tower

Pembinaan Sathorn Unique Tower terhenti pada tahun 1997 semasa krisis kewangan yang teruk di Asia Timur yang menjadikan mata wang Thailand dalam keadaan yang lebih teruk daripada Mark Jerman selepas Perang Dunia.

Menurut halaman Insider, pembinaan terpaksa dihentikan dan sehingga kini, bangunan ini adalah tempat untuk gelandangan menghuni.

5Fontainebleau Resort

via Casino

Resort yang terletak di Las Vegas ini gagal disiapkan memandangkan pada tahun 2009 telah berlaku kemelesetan ekonomi yang menyebabkan Fountainebleau bangkrap.

Sehingga hari ini, ia hanyalah bangunan terbengkalai yang menyemakkan pemandangan bandar ini.

Jelas sekali menunjukkan faktor ekonomi memainkan peranan penting dalam pembinaan sesuatu bangunan. Di harapkan perkara ini tidak terjadi di Malaysia.