Sesebuah lagu tidak dinafikan sangat besar kuasanya untuk menyalurkan ekspresi penyayi buat seseorang yang teristimewa di hatinya. Itulah yang dicetuskan penyanyi, Harris Alif menerusi buah tangan terbarunya, Anugerah. Terbukti, kuasa cinta sememangnya besar apabila diterjemahkan dalam lagu.

Mendapat Sentuhan Komposer Terkenal

Disulami dengan bait-bait indah dengan nada yang romantik, penyanyi berusia 21 tahun itu jelas memberikan nyawa dalam Anugerah. Lagu ciptaan Archie Nasution berkenaan seakan kena dengan gelora jiwa anak jati Pulau Pinang itu. Tidak hairan, alunan nyanyiannya cukup menusuk hingga sanubari.

IKLAN

Sinar Kembali Menyerlah Dalam Arena Seni Suara

Bukan sekadar memana jiwanya sendiri, Harris mengakui lagu berkenaan membawa makna yang cukup besar secara peribadi, Sebagai penyanyi yang masih mencari ruang selesa dalam industri muzik tempatan, menurutnya penghasilan Anugerah memberi sinar buatnya menyerlah kembali dalam arena seni suara.

“Untuk pengetahuan semua, ini adalah lagu sulung saya bersama Sony Music Malaysia. Oleh kerana itu, ia membawa makna yang sangat besar apalagi ia pertaruhan pertama saya bersama label rakaman ini. Kekuatan pada lirik dan melodinya yang mudah menangkap halwa telinga selain senang untuk dinyanyikan bersamma menjadikan lagu ini istimewa- Kata Harris Alif

Adakah Lagu Anugerah Ditujukan Buat Kekasih Hatinya , Intan Ladyana?

Ketika hangat diperbualkan bercinta dengan pelakon jelita Intan Ladyana sekarang, Harris tidak menafikan bahawa lagu ini ditujukan buatnya juga. Justeru ia memberikan lebih makna kepadanya meskipun idea asalnya adalah cetusan Archie sendiri. Apapun, menurutnya Anugerah adalah sebuah lagu cinta yang benarbenar boleh dikaitkan dengan kisah cinta dengan sesiapa jua.

“Sebenarnya, pencipta sendiri iaiti Archie menulis lirik lagu ini untuk isteri tercintanya. Hakikatnya, sebagai penyanyi, saya cuma meneruskan tanggungjawab untuk memberikan nyawa dalam nyanyian agar mesej yang cuba disampaikan tepat menusuk ke hati pendengar. Semestinya, saya juga tujukan lagu Anugerah ini kepada seseorang yang istimewa.”-Kata Harris Alif

Cabaran Menghasilkan Lagu Anugerah

Penyanyi berbakat besar ini tidak menafikan tetap berdepan cabaran sewakru proses pembikinan lagu ini terutama pada segi penghayatan. Baginya, proses itulah yang paling penting untuk dikuasai sebelum diteruskan kepada proses rakaman secara keseluruhan pula. Mujur, beliau dan Archie banyak bertukar idea bagi mencari penyelesaian terbaik.

“Untuk saya sendiri, bahagian yang peling mencabar dan agak susah penghayatan lagu itu. Saya perlu benar-benar mendalami untuk serasikan diri dengan keseluruhan idea Anugerah, Kemudian, saya juga harus memahami secara mendalam konteks dan mesej yang perlu disampaikan. Adalah dalam tiga hari memerah otak siapkan lagu ini.” – Kata Harris Alif

Lagu Anugerah ini boleh dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik antaranya Apple Music, Deezer, JOOX, KKBox, Spotify, dan Youtube Music.