Sejak minggu lalu nama Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar menjadi bualan hangat di media sosial setelah melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia, Illi Najwa Saddique.

Majlis Resepsi Jadi Kontroversi 

Difahamkan kisah perkahwinan mereka menjadi tumpuan selepas majlis resepsi yang diadakan itu bercanggah dengan ajaran Islam kerana terdapat unsur agama lain. Pasangan itu sudah menjalinkan hubungan cinta sejak lapan tahun lalu dan majlis resepsi itu diadakan di kampung halaman Manpreet di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab.

IKLAN

Dalam majlis perkahwinan mereka, Manpreet, 28, mengenakan sut perkahwinan punjabi yang lengkap dengan serban, sementara Illi kelihatan menawan dengan pakaian pengantin punjabi ketika mereka bertukar ikrar perkahwinan. Bagaimanapun, ramai yang mempersoalkan status agama mereka termasuk Illi yang sememangnya beragama Islam ketika pasangan ini melakukan upacara tersebut.

Illi Mohon Maaf, Masih Beragama Islam 

Susulan daripada itu, memetik laporan Malayzia Gazette Illi tampil memohon maaf dan mengaku apa yang berlaku atas salah dan kejahilan dia dan suaminya. Malah, wanita yang berasal dari Johor ini turut memohon maaf kepada keluarganya berikutan isu tersebut yang menjadi kontroversi di media sosial.

via tribunews

Menurut Illi, suaminya sudah memeluk Islam sejak akhir tahun lalu dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam sebuah majlis tertutup. Tegasnya lagi, dia tidak pernah menukar nama atau agama seperti mana yang didakwa dan sijil pernikahan mereka akan diperoleh pada Rabu depan.

“Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya seperti dipetik laporan berkenaan

Mengenai video itu, Illi berkata, mereka tidak pernah meminta perkahwinannya di sana dirakamkan kerana tahu akan sensitiviti yang akan dihadapi mereka namun ianya telah ditularkan oleh media dan berada di luar kawalan. Akui tidak gembira dengan perkara itu, suaminya juga meminta kenyataan sensitif berkenaan ditarik balik kerana sedar akan akibatnya.

Dikhabarkan melaporkan kerajaan akan memanggil pasangan ini bagi mendapatkan penjelasan berhubung status agama mereka sebaik kembali ke Malaysia.