Dicium Masa Tidur? Ini 5 Kisah ‘Sasaeng Fans’ Yang Mengerikan Pernah Dialami K-pop Idol

Mesti Baca

Istilah sasaeng berasal daripada perkataan-perkataan sa (peribadi) dan saeng (hidup) yang merujuk kepada tingkah laku peminat yang mencerobohi kehidupan peribadi para idol.

Peminat sasaeng ataupun dikenali sasaeng fans dalam budaya Korea Selatan khususnya K-pop merujuk kepada peminat yang bertindak mendekati idol secara melampau dengan mencerobohi ruang peribadi idol mereka.

Menurut Koreaboo, berikut adalah 5 tindakan yang melampau pernah dilakukan oleh peminat sasaeng.

Meniru Kenderaan Idol

via Koreaboo

Pernah terjadi kepada kumpulan EXO dimana peminatnya telah menyewa van yang sama seperti van pengangkutan kumpulan ini. Malah peminat juga telah memakir di tempat sama kenderaan mereka biasa menuggu.

Nasib baik ketika itu pengurus kumpulan tersebut berpendapat ada sesuatu yang tidak betul dan menghalang mereka untuk masuk di dalam van itu.

Menyerupai Jantina Idol

via Koreaboo

Semua orang mengharapkan privasi ketika berada di dalam tandas. Peminat sasaeng wanita pernah menyerupai lelaki demi berjumpa dengan kumpulan EXO.

Menurut Koreaboo, peminat ini telah mencukur kepala mereka dan berpakaian seperti lelaki sehingga mereka tidak dapat dikesan.

Berkemah Di Hadapan Rumah Idol

via Wallpaper Safari

Peminat saesang juga sanggup berkemah di luar rumah dan menuggu G-Dragon untuk melihat idol terkenal itu.

G-Dragon terpaksa menghantar tweet yang meminta peminatnya berhentikan perbuatan itu yang telah menyababkan ibu dan adiknya yang tinggal bersama merasa takut.

Kiriman Nota Berdarah

via News Net

Taecyeon dari kumpulan 2PM pernah menerima nota yang paling pelik. Dia menerima nota yang sangat menyeramkan dengan mengatakan, “Anda tidak boleh hidup tanpaku”.

Menurut Koreaboo, perkara ini menjadi lagi pelik kerana nota itu ditulis peminat dengan darah dari pad haidnya.

Ganguan Seksual

via Koreaboo

Jaejoong pernah digangu peminat pada ketika dia sedang berehat di sauna. Peminat tersebut mencuri masuk ke tempat sauna dan mengambil gambar idol tersebut secara curi-curi.

Gambar tersebut disebarkan di medial sosial dan peminat mendakwa telah menciumnya ketika dia sedang tidur.

Jelas sekali menunjukkan sekiranya terlalu obsess dan minat yang terlalu ekstrim terhadap idol sebenarnya akan mengancam peribadi idol itu sendiri. Jadi, minatlah dengan seadanya.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan