Pasti ramai yang mempunyai masalah dalam memasak daging BBQ. Salah satu masalah yang sering dihadapi adalah menunggu daging lembut dan cair sebelum dibakar mahupun dipanggang.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh dilakukan sekiranya anda ingin mencairkan daging beku untuk dibuat BBQ menurut KOMPAS.com.

IKLAN

4Elakkan Daging Dibiar Dalam Suhu Bilik

via New Yorks Times

Teknik ini ramai yang mengamalkannya dimana kita membiarkan daging mencair dengan meletakkan dalam keadaan suhu bilik dalam tempoh yang lama.

Sebenarnya tindakan ini tidak bagus kerana pembiakan bakteria akan terjadi dengan cepat sekiranya daging dibiarkan di suhu bilik lebih dari dua jam.

3Biarkan Daging Di Dalam Peti Sejuk

via Daily Mail

Menurut KOMPAS.com, sebaiknya letakkan daging di dalam peti sejuk di bahagian yang lain semalaman sebelum dimasak. Pindahkan daging dari freezer ke bahagian peti sejuk yang lain. Hal ini dapat mengekalkan kesegaran daging dan keadaan daging masih dalam keadaan baik.

2Merendam Daging Di Dalam Air Suam

via CTFassets

Ini cara klasik yang diamalkan dari dahulu. Caranya mudah, potong daging beku, letakkan dalam plastik dan buang kandungan angin supaya kedap udara. Rendam plastik di dalam air suam untuk 30 minit dan sentiasa tukar air sekiranya suhu sudah mula sejuk.

1Menggunakan Microwave

via Medical News Today

Bagi anda yang mempunyai microwave, boleh gunakannya untuk mencairkan ketulan ais pada daging. Menurut KOMPAS.com, letak di dalam bekas dan pilih defrost untuk mencairkan daging. Proses ini mungkin agak lama sekiranya daging anda tebal. Potong daging dengan saiz yang kecil supaya dapat memudahkan proses ini.

Jadi bagi anda yang ingin mencairkan daging boleh gunakan teknik ini. Lebih mudah dan dapat mengekalkan kualiti daging itu sendiri.