Susulan daripada busana pelakon Natasha Hudson mendapat kecaman dan teguran daripada warganet serta pereka fesyen terkenal, Rizman Ruzaini, penganjur merangkap ‘Master Partner’ yang juga rakan kongsi produk suplemen kesihatan Crystal C White, Nor Shahlina Abu tampil mempertahankan duta produk mereka itu.

Rizman Ruzaini Tidak Patut Melatah

Menurut Nor Shahlina, dia akui agak terkilan dengan jawapan balas pereka fesyen itu berhubung busana ‘muslimah seksi’ yang digayakan Natasha pada petang Selasa. Pada hematnya, sebagai pereka fesyen terkenal, jenama duo popular itu tidak patut melatah dengan menghentam balik waima siapa pun pemakainya.

IKLAN

“Sebagai pereka fesyen, dia tak patut menghentam balik terhadap siapa pun yang memakai baju rekaanya. Termasuklah Natasha Hudson. Rekaan baju yang dianggap kontroversi kerana kononnya mendedahkan bahagian bahu dan betis Natasha berlapik. Ia ada ‘lining’ dan bukannya ‘bare shoulder’.

“Cara pereka fesyen itu menjawab seperti marah dan seolah olah macam hina sangat Natasha menggayakan busana rekaannya. Sepatutnya dia ‘back up’ dengan cakap benda yang lebih elok dan bukannya menambah bara

“Cara pereka fesyen itu menjawab memang seperti menghentam dan menghina,” kata Nor Shahlina dalam sebuah kenyataan.

Baju Dibeli Dan Bukan Ditaja

Tegas Nor Shahlina yang juga rakan baik kepada pengasas produk berkenaan, Datin Reena Zach, pereka fesyen itu sepatutnya bersifat lebih ‘neutral’.

“Baju itu dibeli dengan duit dan bukan dengan air liur. Ia bukan busana yang ditajanya”

“Hormat sikit pembeli baju itu (merujuk kepada dirinya sendiri). Mereka peniaga yang menjalankan perniagaan fesyen sepatutnya faham dengan konsep ‘customer is always right,” katanya lagi.

Rizman Marah

Terdahulu, Rizman Ruzaini terkejut setelah mengetahui koleksi rekaannya itu dipakai selebriti bertudung. Dedah Rizman, baju berwarna putih dengan gaya terdedah pada bahagian bahu tersebut telah dibeli seseorang yang tidak diketahui identitinya menerusi atas talian sejak tiga bulan lalu.

“Baju tersebut adalah koleksi pakaian pengantin yang telah dibuat sejak tiga tahun lalu dan telah dilelong dengan potongan harga sebanyak 90 peratus.

“Sejujurnya, sebagai pereka baju tersebut, saya terkejut dan agak kecewa kerana si pemakainya seseorang yang berhijab.

“Sedikit sebanyak tindakan itu boleh mencalarkan imej dan reputasi jenama Rizaman Ruzaini yang telah bertapak sejak 15 tahun lalu,” kata Rizman

IKLAN

Menurut Rizman lagi, dia telah banyak bekerjasama dengan ramai selebriti berhijab seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza dan tahu bentuk pakaian yang bersesuaian dengan imej wanita menutup aurat.

“Sejujurnya saya marah juga apabila mendapat tahu dia (Natasha Hudson) yang memakai baju itu kerana dia berhijab.

“Rekaan baju tersebut direka untuk wanita free hair (tidak berhijab) dan pernah digayakan oleh aktres Fasha Sandha,” katanya.

Dalam pada itu, Rizman turut menegur penatarias yang menggayakan Natasha semalam supaya lebih peka dengan imej seorang wanita muslim yang berhijab supaya menjaga sensitiviti masyarakat.

Sebagai info, tindakan Natasha atau nama sebenarnya Natasha Liana Hudson, 38, apabila menggayakan busana yang seolah-olah menampakkan bahagian bahu ketika majlis pelancaran produk kecantikan Crystal C White heboh diperkatakan. Bukan itu sahaja, Busan yang dipakainya juga dikatakan mempunyai belahan pada bahagian belakang sehingga menampakkan betisnya sekaligus mengundang kecaman warganet.