Sudah pasti ada di antara kita yang menyimpan hasrat untuk bekerja di luar negara.  Mungkin disebabkan gaji yang ditawarkan jauh lebih baik berbanding dengan Malaysia. Antara sebab lain, zaman sekarang graduan susah nak dapat kerja dan ada yang terpaksa mencari pekerjaan yang langsung tidak berkaitan dengan jurusan mereka.

Jadi adakah lebih baik jika para pelajar di Malaysia mengejar impian di luar negara?

Baru-baru ini seorang pengguna Instagram telah bertanyakan hal yang sama kepada Dr Amalina, yang kini sedang bekerja di hospital terkemuka di London.

IKLAN
Foto: Instagram @dramalinabakri

Individu ini mengambil kesempatan bertanya kepada Amalina menerusi sesi ‘Ask Me A Question’ di instagramnya.

“Untuk pelajar dari Malaysia, adakah anda menggalakkan merekan untuk mengejar peluang pekerjaan di luar negara?”- tanya salah seorang pengikutnya di Instagram.

Menjawab dengan yakin, Amalina memberi galakkan kepada pelajar Malaysia supaya merebut peluang bekerja di luar negara untuk keluar dari zon selesa.

“Ya sudah semestinya! Sekiranya anda berpeluang, rebutlah! Lebarkan sayap anda, keluar dari zon selesa anda, dan dapatkan kemahiran dan pengalaman baru. Pengalaman anda akan sangat berharga untuk masa depan anda.”- tulis Dr Amalina menjawab pertanyaan pengikutnya.

Dr Amalina mendapat anugerah Darzi Academic Clinical Research Fellowship daripada Imperial College London. Beliau sedang membuat PhD dalam bidang perubatan di Imperial College London di bawah tajaan Imperial College dan National Institute Health Research (NIHR) UK sambil bekerja di hospital terkemuka di London.