Dua minggu pertama tahun 2021, kita telah mendengar banyak berita mengejutkan dan menyedihkan terjadidi Malaysia. Yang terbaru melibatkan sebuah resort lima bintang di Pulau Langkawi, yang sebahagiannya musnah akibat kebakaran

Punca kebakaran belum dapat ditentukan.

Kejadian yang berlaku di The Andaman Resort di Langkawi terjadi pada awal pagi ini. Seperti yang dilaporkan oleh Malaymail, ia terjadi di dapur resort dan merebak ke bahagian lain di resort, walaubagaimanapun kerosakan sebenar api masih belum dapat dipastikan.

Visual bangunan yang diliputi api dan asap telah dikongsikan di media sosial.

IKLAN
Foto: David ST Loh Images
Foto: David ST Loh Images
Foto: David ST Loh Images

Sementara itu, dipetik dari BH ONLINE, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Penguasa Kanan Bomba I Mohamadul Ehsan Mohd Zain, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan kejadian pada jam 1.13 pagi.

“Kebakaran membabitkan bangunan bersebelahan blok utama hotel berkenaan. Anggaran kemusnahan struktur bangunan itu ialah hampir 100 peratus,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Foto: Facebook Anne Zaffran
Foto: Facebook Anne Zaffran
Foto: Facebook Anne Zaffran
Foto: Facebook Anne Zaffran

Walaubagaimanapun, tidak ada laporan mengenai kehilangan nyawa. Dalam kejadian petang semalam, sebuah bangunan hotel berkenaan turut terbakar, namun anggota bomba dapat mengawal kebakaran sebelum kebakaran dipadamkan sepenuhnya. Namun terbakar sekali lagi awal pagi ini.