Suasana malam yang suram serta-merta bertukar menjadi gah apabila tiba-tiba seorang gadis ‘luar biasa’ ini memutuskan untuk menyumbang suara emasnya menyanyikan lagu sambil ditemani petikan gitar si penyanyi jalanan.

Jade Helliwell, 25 yang pada ketika itu sedang bersiar-siar di sekitar kawasan tempat penyanyi jalanan tersebut membuat persembahan, secara spontan meminta izin daripada lelaki tersebut, sama ada boleh atau tidak jika dia mahu berduet. 

Tanpa menyangka bahawa Jade berkebolehan, Dawid Osial, penyanyi jalanan itu turut terkesima dengan suara dan alunan nyanyian gadis asing yang baru dikenalinya itu.

IKLAN

Tonton Video Wanita Dendang Lagu Hallelujah Bersama Busker

https://www.youtube.com/watch?v=wWZ-72dB5ZY

Jelas Jade sendiri, pada asalnya ini adalah pertaruhan antara dia dan rakan-rakannya waktu itu di mana mereka telah mencabarnya untuk berduet dengan busker di hadapan khalayak awam.

Video yang dirakam rakan Jade waktu itu kemudian tular di beberapa platform media sosial setelah dimuat naik sendiri oleh Jade di laman facebooknya, bahkan turut menerima pelbagai reaksi positif daripada netizen dunia. Ada juga yang meminta Jade dan Dawid untuk bergabung, menyertai rancangan realiti hangat X-Factor untuk musim baru akan datang.

Untuk pengetahuan umum, Jade yang merupakan penyanyi sambilan ini pernah tercalon untuk kategori Best Country Singer oleh saluran radio tempatan UK Country Radio tahun lalu.

SUMBER 1 & 2