Halimah Yacob telah rasmi menjadi presiden baru dari Singapura. Presiden kali sekaligus mencatatkan dirinya sebagai wanita melayu & muslim pertama yang memimpin Singapura.
Kini nama beliau menjadi topik utama di dada akhbar seluruh dunia. Rata-rata seluruh dunia berasa kagum dengan pencapaiannya yang sangat berinspirasi.

Kami di murai.my cuba meringkaskan 8 fakta mengenai disebalik wanita yang bakal menjadi tulang belakang kota Singapura.

  1. Ibu Halimah lahir pada 23 Ogos 1954 dan kini beliau mempunya 5 orang anak.

2. Sebelumnya, Halimah sendiri merupakan bekas Ketua Parlimen dari Singapura.

3. Halimah dikenal sebagai pemimpin yang sangat sederhana. Dia tinggal di rumah flat yang terletak di kawasan Yishun, utara Singapura pada dia memegang jawatan ketua parlimen. Dan beliau memaklumkan masih terus tinggal di rumah flat tersebut setelah menjadi presiden.

IKLAN

4. Halimah bukanlah berasa dari keluarga yang senang atau kaya. Dia tinggal di rumah flat yang hanya memiliki satu bilik di dalamnya, bersesak-sesak dengan adik-beradiknya. Ayah meninggal dunia ketika dua baru berusia 8 tahun.

5. Halimah sendiri ikut membantu ibunya berniaga nasi padang. Hal tersebut dilakukannya untuk membantu perbelanjaan keluarganya.

6. Halimah sendiri dikatakan pernah menjadi Menteri dalam Kementrian Perkembangan Komuniti, Pemuda, dan Sukan.

7. Halimah pernah mendapat penghargaan Singapore Council of Women’s Organisations’s Singapore Women’s Hall of Fame pada tahun 2014 yang lalu.

8. Beliau kini mencatatkan sejarah sebagai presiden melayu sekaligus wanita muslim pertama yang memimpin Singapura.

Sumber Must Share News

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry