Sebuah rakaman video yang mengejutkan apabila seorang bapa terdesak mencampakkan bayinya. Ketika itu lelaki ini yang sedang berdiri di atas bumbung kenderaan yang sedang tenggelam. Tindakan lelaki ini untuk mencampakkan bayi ini ke pantai telah tersebar luas di media sosial China dengan banyak netizens mempersoalkan kemahiran lelaki di saat-saat kecemasan.

Kejadian ini berlaku di Changde, Hunan apabila satu keluarga dalam perjalanan pulang untuk menyambut Tahun Baru Cina. Ketika dalam perjalanan mereka terpaksa menyeberang tasik dengan mengambil feri. Malangnya semasa perjalanan kenderaan mereka tergelincir ke dalam tasik dan kesemuanya terperangkap di dalam kereta.

IKLAN

campak2

Namun mereka bernasib baik kerana kesemua mangsa dapat memanjat keluar ke atas bumbung kenderaan. Keadaan menjadi semakin cemas apabila bapa kepada bayi ini buntu bagaimana mahu selamatkan bayi tersebut. Saksi kejadian di situ menjerit meminta beliau untuk memcampakkan bayi ini kepada mereka.

Oleh kerana kenderaan SUV tersebut makin tenggelam dengan cepat dan masa semakin suntuk, dengan panik melemparkan bayi sejauh 2 meter dan disambut oleh orang ramai.

Mujurlah, mereka dapat sambut bayi ini dengan selamat.

Walaupun langkah mencampakkan bayi ini sangat berisiko namun ia merupakan satu tindakan mengejut di saat waktu kecemasan.

Sumber