Sememangnya Agama Islam melarang daripada bersentuhan dengan anjing, namun hal ini bukan menjadi halangan untuk membantu makhluk atau sesiapa pun yang berada dalam keadaan darurat dan memerlukan pertolongan.

Namun kisah seorang wanita beragama Islam yang ditemui melalui Facebook ini benar-benar mampu membuka mata orang ramai. Wanita yang dikenali sebagai Eva Ana ini mengambil tindakan berani menyelamatkan anjing yang dilihat dalam ancaman bahaya atau cedera di sekitar ibu kota.

Eva turut memberi rawatan kepada anak-anak anjing yang mengalami kecederaan dan dalam pada masa yang sama beliau menawarkan pada orang ramai yang berminat untuk sudi menjadikan anjing ini sebagai haiwan peliharaan.

IKLAN

Tidak mempedulikan apa orang sekeliling berkata, wanita ini tetap meneruskan perjuangannya mengumpul anjing-anjing terbiar supaya nasib haiwan-haiwan ini terbela.

“Saya tidak minta wang, saya cuma minta tolong jaga elok-elok sahaja supaya haiwan ini tidak teraniaya. Selalunya bil perubatan dan rawatan pun saya biayai sendiri. Bagi yang tanya samada malaikat masuk ke tidak dalam rumah sebab bela anjing, saya tak boleh jawab bagi pihak malaikat sebab saya tak pernah kerja jadi malaikat.

Yang bertanya dosa atau tidak pegang anjing, itu pun saya tak boleh jawab sebab saya tak duduk sebelah Allah untuk catit dosa pahala manusia. Yang saya pasti saya buat semua ni dalam keadaan terkawal dan terlindung dari apa yg patut. Kalau perlu sertu sayabuat juga”, kata beliau dalam salah satu posting di facebooknya.

Walaubagaimanapun ramai juga netizen yang menyokong dan memuji tindakan wanita ini. Bagi mereka tidak salah sama sekali tindakan wanita ini, dalam Islam tidak pernah menghalang kita untuk berbuat baik dan pertolongan jika dalam keadaan darurat.

Sumber