Ketika ini tular di media sosial mengenai rangkaian filem seram yang berjudul Siccin. Kami difahamkan filem seram Turki ini diangkat dari kisah benar dan tular kerana elemen filem yang sangat menyeramkan!

Kisah Sebenar Siccin

Berdasarkan carian kami, Siccin adalah ritual sihir serta penggunaan jin yang diamalkan begitu meluas di Turki. Malah keempat- empat siri filem ini berdasarkan kisah benar. Rata-rata yang sudah menonton filem ini memberi komen Siccin begitu menyeramkan dan tidak kurang juga yang menilai Siccin antara filem seram pernah ditonton.

Untuk murai.my, kami sendiri belum berkesempatan untuk menonton filem ini namun kami akan tetap memberi ulasan sebaik saja menonton Siccin.

Sinopsis Siccin

Siccin 1 (2014)

Berkisahkan mengenai seorang wanita, Ozret yang mencintai sepupunya sendiri, Kudret walaupun sepupunya itu tidak mencintainya. Setelah lama menggoda, akhirnya wanita ini berjaya dan mengandungkan anak sepupunya itu.

IKLAN

Mengenangkan nasib anaknya yang bakal lahir luar nikah, Ozret memaksa sepupunya itu untuk berkahwin namun dia ditampar hingga menyebabkannya terjatuh dan keguguran. Sejak itu, wanita ini mula menyimpan dendam dan kebencian yang begitu tebal selepas mengenangkan kejadian tersebut.

Siccin 2 (2015)

Siri kedua filem ini mengisahkan mengenai keluarga bahagia Adnan dan Hicran. Namun begitu,kisah duka mula menyelubungi keluarga ini apabila anak mereka meninggal dunia dan suami Hicran menyalahkan isterinya atas kematian anak mereka.

Sejak itu pelbagai perkara aneh mula terjadi hingga membuatkan Hicran rasa terpanggil untuk berjumpa seorang hodja(pengamal perubatan Islam). Menurut Hodja tersebut, terdapat salah seorang ahli keluarganya yang menggunakan Siccin. Hicran mula tekad untuk mencari siapakah dalang disebalik peristiwa ini.

Siccin 3 (2016)

Untuk filem ketiga Siccin, hasil carian kami mengenai sinopsis filem ini tidak begitu membantu dan hampir tiada. Namun apa yang kami tahu mengenai filem ketiga Siccin ini ianya mengisahkan 3 orang sahabat yang terpisah kerana beberapa peristiwa yang tragis namun kembali bersatu setelah beberapa tahun kemudian (akan dikemaskini)

Siccin 4 (2017)

Dahulunya keluarga Yilmaz begitu kaya namun kini situasi tersebut telah berubah dan menyebabkan keluarga ini pulang ke kampung Saadet kerana masalah kewangan yang dihadapi.

IKLAN

Akan tetapi di dalam rumah ini, Saadet bukanlah keseorangan kerana ianya dikongsi bersama penduduk daerah lain. Apabila keluarga ini tiba, kedatangan mereka tidak disukai oleh ‘mereka’ yang menghuni rumah ini dan tidak mahu seorang pun dari keluarga Yilmaz menginap disini.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry