Tanpa kita sedar, walaupun dalam keadaan ekonomi negara kita yang sedang gawat, nampak gayanya semakin bertambah bilangan orang melayu yang disenaraikan sebagai hartawan terkaya di Malaysia.

Namun apa yang anehnya  dalam senarai usahawan itu belum ada lagi yang sukakan publisiti. Tetapi sebaliknya terjadi pada segelintir masyarakat yang begitu taksub suka memperagakan kekayaan mereka. Anda sendiri boleh tahu siapa yang dimaksudkan!

Setiap hari, meraka tak pernah lupa untuk update akaun Instagram dengan muat naik gambar gambar rumah bernilai juta-juta dan posing bersama kereta mewah. Tayang diri bersedekah, buat kebajikan sampai masuk TV dan majalah.

IKLAN

Perkara ini turut disedari oleh pelakon Betty Rahmad menerusi IG Storiesnya. Betty sendiri merasa pelik dengan sikap sesetengah usahawan-usahawan jutawan di Malaysia dalam mengendalikan perniagaan.

“Hmm, makin pelik perangai usahawan-usahawan jutawan kat Malaysia ni eh? Memang kena jadi pelik & riak ke kalau nak tunjuk bisnis meletop?”

Ya, memang mereka punya wang yang banyak, aset berjuta namun jika sikap sebegini  berterusan, tak baik untuk menjadi contoh kenapa generasi muda. Malah orang ramai akan rasa hilang hormat pada mereka kerana terlalu suka menunjuk.

Wang ringgit tidak boleh membeli rasa hormat daripada sesiapa. Yang penting maruah diri jangan tergadai dek kerana taksub dengan harta benda.