Isu memalukan fizikal (body shaming) bukanlah sesuatu yang dipandang ringan dikalangan masyarakat malah ianya begitu serius kerana boleh mendorong ke arah kemurungan.

5 Selebriti Dan Isu Body Shaming

Berikutan isu ini menjadi perbualan hangat diseluruh dunia, murai.my rangkumkan kembali kontroversi ‘body shaming’ dan 5 selebriti ini. Siapa pun anda, jangan sesekali berasa kecil hati kerana setiap orang mempunyai tarikannya yang tersendiri.

5Zulin Aziz

Gara-gara tersalah menyebut perkataan, Zulin Aziz teruk dikecam sehingga ada diantara mereka yang menghina fizikal dan ibubapanya. Terkesan dengan komen yang dilempakan, Zulin pada suatu ketika dahulu pernah mengambil keputusan untuk berehat daripada media sosial kerana isu berkenaan.

4Zaihani Mohd Zain

Zaihani atau lebih dikenali sebagai Kak Zai dikalangan penggiat industri pernah tular gara-gara komennya yang menganggap individu yang berbadan gempal tidak layak hadir ke acara fesyen.

Turut melabelkan golongan tersebut sebagai peha melimpah, pengkritik fesyen ini teruk dikecam sehingga beberapa selebriti tampil membuat pengakuan berkenaan sikapnya yang terkenal dengan merendah-rendahkan sesetengah orang.

IKLAN

3Faizah Elai

Kerana ucapannya dalam sebuah majlis,Rata-rata netizen menganggap ungkapan Faezah yang menyebut wakil kepada Fazura sebagai “Fazura lepas 5 orang anak” dianggap sepert ‘body shaming’ dan satu perkara yang memalukan.

https://www.instagram.com/p/BlzyFjXgDsH/?taken-by=faezahelai

Namun begitu, Faezah tampil pertahankan dirinya dan menganggap ucapan tersebut bukanlah ditujukan buat mana-mana pihak.

2Fazura

Sebagai seorang yang berpendirian tegas mengenai isu ini, Fazura tampil membuat kelainan dalam acara KLFW baru-baru ini dimana dia telah menampilkan seorang wanita berbadan gempal sebagai model peragaannya. Tindakannya itu jelas sekali mendapat pujian ramai daripada pelbagai pihak.

1Alicia Amin

Mahu isu ini dihentikan, bagi model dan pelakon Alicia Amin dia begitu terkesan dengan mereka yang terpalit dengan ‘body shaming’. Malah sebagai seorang model yang berbadan kurus, dia sama sekali gembira dan menyokong mereka yang bertubuh gempal dan tidak pernah memandang hina mereka yang tergolong dalamnya.

IKLAN