Ellen DeGeneres Boikot Hotel Milik Sultan Brunei. Reaksi Pak Nil Memang WIN!

Mesti Baca

Mak Ayah Dihina Sampai Panggil ‘Bodoh’? Dekati Kisah Kak Girl Yang Menyentuh Hati

Kak Girl sebak hingga mengalirkan air mata dalam sebuah video temubual eksklusif bersama selebriti dan influencer oleh Subhome. Dalam video...

Gempar! Pengarah & Suami Aktres Terkenal DM Teman Lelaki Nur Sajat?

Kontroversi mengenai usahawan sensasi Nur Sajat telah menarik ramai perhatian untuk memberi kenyataan termasuklah para selebriti iatu suami kepada...

Memakai Gelang Berlian Puteri Diana, Ini Alasan Meghan Markle

Meghan Markle memakai perhiasan istimewa sewaktu wawancara beliau yang bakal datang dengan Oprah Winsfrey. Memakai Gelang Berlian Mendiang Puteri Diana Sewaktu...

Seperti mana yang kita dimaklumkan, kerajaan Brunei didakwa akan meneruskan hasrat untuk melaksanakan hukuman sebat atau rejam sampai mati terhadap beberapa kesalahan termasuk homoseks, zina dan rogol. Reuters melaporkan pengasas pertubuhan hak asasi manusia The Brunei Project, Matthew Woolfe mendakwa negara itu mahu melaksanakan kedua-dua hukuman itu bermula 3 April ini.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres Mahu Boikot

Susulan dari hal itu, beberapa orang selebriti termasuk bintang Hollywood berpengaruh, Ellen DeGeneres mengambil langkah mengajak pengikut-pengikutnya yang hampir mencecah 70 juta untuk memboikot beberapa hotel paling popular di Hollywood.

Komedian menyebut beberapa nama hotel mewah termasuk Beverly Hills Hotel dan sejumlah hotel lain yang dimiliki Brunei.

Dalam pada itu, di ruangan komen, beberapa selebriti tanahair turut memberikan reaksi terhadap aksi boikot ini termasuk pengacara nombor satu Malaysia, Datuk Aznil Hj Nawawi atau lebih mesra dipanggil Pak Nil.

Pak Nil Jawab

Dengan menulis komen dalam Bahasa Melayu, Pak Nil menyuarakan rasa tidak bersetuju dengan aksi boikot yang ditunjukkan oleh Ellen.

” Itu negara dia, suka hatilah dia nak buat apa. Undang-undang negara kau, kami tak sibuk pun. Solidarity apa?”- komen Pak Nil.

Walaubagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh Astro Awani, isu ini menjadi kecoh di laman sosial apabila segelintir pihak khususnya rakyat Brunei mendakwa laporan tersebut tidak benar, dan menyifatkan ia sebagai ‘recycle news’.

 

Terkini

Isma Yusoof Pernah Terfikir Mahu Bunuh Diri, Ambil Iktibar Dari Artis K-pop

Membuat pengakuan berani secara terbuka tentang isu transgender adalah sesuatu yang jarang dilakukan di Malaysia. Namun sikap keterbukaan pengarah,...

Artikel Berkaitan