Mula-mula diperkenalkan pada tahun 1988, filem asal Child’s Play mengisahkan sebuah patung menyerupai budak kecil yang bertukar menjadi seorang pembunuh yang kejam.

Dalam filem ini juga telah memperkenalkan watak Chucky yang ikonik, sebuah mainan kanak-kanak yang dirasuki oleh jiwa seorang pembunuh bersiri.

Kini pada tahun 2019, MGM dan Orion Pictures menghasilkan reboot film Child’s Play yang mula ditayangkan pada semalam 20 June 2019 si seluruh pawagam Malaysia.

IKLAN

Semalam kami berkesempatan menghadiri tayangan istimewa filem Child’s Play 2019 bertempat di GSC, Mid Valley anjuran OneWorld Alliance Film. Kali ini kami berpeluang menyaksikan kembali patung Chucky beraksi dengan sedikit kelainan mengikut peredaran zaman.

Secara ringkas Child’s Play 2019 menceritikan kisah ibu tunggal bersama seorang anak lelaki yang OKU.  Konflik dalam filem ini bermula selepas ibunya menghadiahkan sebuah patung dan tanpa sedar bahawa ada sesuatu yang jahat di dalamnya.

Sebelum anda bercadang untuk menonton filem seram dan ganas ini, lihat 5 perkara atau review yang kami rangkumkan,  selepas menonton filem ini.

1Perubahan Jalan Cerita Seiring Dengan Peredaran Zaman

Sebenarnya tidak ada banyak perubahan jika dibandingkan dengan  Child’s Play versi asli dan versi reboot. Yang membezakan adalah, filem ini menceritakan keburukkan kecanggihan teknologi yang mampu mengawal manusia termasuklah dalam tubuh Chucky yang boleh dikawal menggunakan aplikasi.

IKLAN

Bagaimana teknologi mampu menjadikan Chucky sebagai seorang pembunuh? Anda kena saksikan sendiri.

2Diklasifikasikan Sebagai 18SG

Jika diimbas kembali watak Chucky dari filem-filemnya sebelum ini, aksi ganas dan liar memang menjadi adegan wajib dalam setiap filem yang dikeluarkan. Walaupun filem ini banyak menampilkan pelakon kanak-kanak, tapi perlu dingatkan filem ini Child’s Play 2019  diklasifikasikan sebagai 18SG kerana mengandungi keganasan, keseraman yang mengganggu penonton.

3Ada Mesej Mendalam Yang Cuba Disampaikan

Secara tak langsung sebenarnya filem Child’s Play 2019 ini telah menyampaikan mesej mendalam kepada penontonnya. Ada beberapa adegan dalam filem ini yang menunjukkan perkembangan teknologi boleh membawa keburukan terutamanya jenayah cyber di mana sikap manusia yang tidak bertanggungjawab membuat pengubahsuaian ke atas program dan sebagainya. Sebenarnya Chucky tak salah, dia ni baik orangnya!

4Ada Elemen Humor

Jika anda ramalkan filem Child’s Play 2019 sarat dengan aksi keganasan dan seram, ternyata ia salah. Dalam filem ini ada memasukkan elemen humor yang tak kering gusi dibuatnya. 

5Chucky Lebih Psycho

Selain dikenali dengan wataknya yang bersifat kejam dan ganas, untuk filem Child’s Play 2019, watak Chucky lebih Psycho dan pintar sehingga mampu mengawal peranti berupa alat elektrik dan elektronik di sekelilingnya.

Itu adalah 5 perkara penting yang perlu anda tahu sebelum menonton filem Child’s Play 2019. Yang pasti jalan ceritanya di luar jangkaan kami dan banyak adegan yang menyeramkan.

REVIEW OVERVIEW
Seram & Ganas
Artikel Sebelumnya[REVIEW] Toy Story 4 Penuh Dengan Emosi!
Artikel SeterusnyaNadya Syahera Dedah Suami Curang Dengan Adik Pengasas Kosmetik Terkenal!
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.