Pertama sekali, tahniah diucapkan buat Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan diatas penganugerahan Ikon Felda yang diterima baru-baru ini.

Najib Sindir Chef Wan 

Biarpun begitu, disebalik anugerah yang diterima terdapat pula kritikan dan sindiran diberikan oleh beberapa pihak termasuk dari mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mempertikaikan anugerah tersebut. Najib memuat naik ‘sindiran’ tersebut menerusi laman sosialnya sebelum dipadam tidak lama kemudian.

Chef Wan Bidas Kembali 

View this post on Instagram

Morning! How sad and stupid apa yang saya tegur di sensasi kan, di salah tafsir lalu di fitnah kan balik supaya i look so bad in the eye of the public. Siapa pulak yg nak kena minta maaf balik kepada siapa ini? Kita jika bodoh sekali mana pun jangan sombong dan sakit hati pada apa yg Allah sudah anugerah kan kepada sesaorang itu. I have always been respected in this country for what i stood for, determination and hard work. They think they can kill my spirit just like that by memutar belit cerita saya? Cakap mcm tak pergi sekolah! Banyak bezanya bila saya kata kan sebahagian orang Felda yg malas, suka kawin isteri lebih dari satu dan tidak bertanggung jawab keatas welfare and growing up of their kids as to saya kata " "Semua orang Felda" ! He should shut his mouth dan nyanyi kan lagu Kris Dayanti tu " Menghitung Hari" dari masuk campur urusan2 saya. Dah tak ada kerja lain lagi ke bersekongkong bersama matan2 dia to put me down for something i didnt say by twisting my words? If he is a smart and wise man he should have read what i have said inbetween the lines that just jumped into conclusion like the rest and start barking at me like a mad dog! Perbuatan ini hanya akan memalu kan diri mereka2 sendiri kerana nampak sangat di politic kan la pulak!🤮🤮😅😅😂 Anyway i am not surprised that not all politicians are smart and wise otherwise they would have not got caught in the end with their pants down! Bila saya kata " Beranak mcm Kucing ini" is not to hina orang Felda cuma bahasa gurauan org2 Melayu kita made references to " segelintir" lelaki yg kawin tak sudah2 tetapi welfare anak dan pelajaran2 anak tak di jaga sampai kan bila besar menyusah kan masyarakat dgn masalah social mereka! Salah ke menegur cara yg betul? Nak saya cakap beralas mcm mana lagi Najib? Tolong digest and ubah sikap itu sahaja jika kita mahu buat pembaruan didalam hidup kita. Tak perlu nak sentap, perli2 saya kaki bodek Tun orang2 mantan dia pun. Jika tak makan lada kenapa pulak terasa pedasnya? Di zaman pemerintahan Barisan i was also involved in going to some of all this Felda settlers di bawah Kementerian Pembangunan dan usahawan di seluruh Pahang tu deliver my talk …continue..

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Terkenal sebagai seorang individu yang lantang bersuara,Chef Wan tampil membidas kembali sindiran berkenaan. Menurut chef selebriti itu, pada mulanya dia juga tidak menyangka bahawa dia akan menerima anugerah tersebut. Namun, baginya itu merupakan satu titik kejayaan memotivasikan diri untuk terus memberi inspirasi dan membantu mereka diluar sana.

IKLAN
View this post on Instagram

Continue..All this Felda families untuk berniaga bermotivasi to be self driven dan bina jenama product2 perniagaan mereka serta menyuntik kan semangat kepada mereka2 ini. Lets not forget his own Ministry work with me for 2 years. I travelled all over State of Pahang berkorban masa dan jiwa dan raga saya to assist his government. Now that he has lost his power in politics suddenly i am seen as the bad guy? Hello saya lapar sangat ke Anugerah FELDA ICON tu? Esok nak balik pun saya boleh pulang balik lah kepada Najib dan Mantan mereka balik. If that make them happy, Ambil kau balik! Kita buat kerja baik2 jadi role model to society dan bukan jadi role model Penyamun duit Rakyat yg saya sendiri baca buku Million Dollar Whale itu terasa sangat sakit hati baru2 ini sampai demi Allah saya menyesal saya minta maaf kepada Najib kerana nak tampar muka dia kerana i begin to realised that OMG this man does not deserve an inch of respect to this nation after what he has done and manupulated the whole thing and made those bastard cheated him too at the expense of the country. Is he really that stupid to let something like this to happened? Sama la dgn cerita saya ini hari ini dia masih boleh nak harap kan saya memohon maaf sekali pada dia for what i just say? Keep dreaming lah Najib! He should have just shup up and be a hipocrite! One minute CW ni bagus kita hantar la dia pi jadi role model and the minute dapat anugerah Felda Ikon boleh pulak nak sindir2 saya mcm la saya ini jenis manusia yg lapar kan pangkat, kuasa dan harta dunia ini? Dengar sini baik2 ok… Duit pendapatan saya bulan puasa pun saya sanggup beri makan kepada 16 rumah badan2 amal di Malaysia ini ok dan satu sen pun saya tak makan duit itu pun! Saya tak curi duit Negara tetapi berkerja setengah mati untuk membantu rakyat yg susah! Have some respect for what i have done to this country! Sepatutnya mereka ini boleh belajar dari saya dan bukan sentiasa nak jatuh kan semangat saya each time i have to tell the truth! Yes the truth is painful but telan saja dan ubah sikap masing jika kita ini mahu maju ke hadapan untuk masa hadapan negara! Ini tidak tengok orang maju berniaga dan popular nak di boycott nya !

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Anggap Sebagai Fitnah 

Kecewa dengan kenyataan yang dikeluarkan Najib, Chef Wan menyifatkan ianya merupakan satu fitnah yang mana seperti sengaja ingin menjatuhkan nama baiknya dan turut beranggapan sikap Najib seperti hipokrit.

View this post on Instagram

When i was asked by the previous Ministry of Pembangunan dan luar bandar dan juga Pembangunan Usahawan Wanita to motivate and Enpowered many of this Felda settlers mau pun di daerah2 lain yg bukan Felda i was brief by their officers with regards to many social issues faces by orang2 Melayu Felda. " CW please bring up all this issues mereka yang malas, mencuri, menipu duit baja baja, kawin lagi, ambil dadah dan mcm2 lagi before u motivate them and share your life experiences and struggled to be where u are today"? Saya nak tanya Najib jika saya ini manusia yg tak baik dan tidak berjaya di dalam kerjaya saya why sent me to assist him and his ministry?". Menuduh saya Jilat Tun M dan mcm2 lagi to recieved that anugerah padahal Tun M pun tak tahu hari itu yg saya ni akan menerima anugerah tu pun! All that is fitnah keatas saya yang tak berasas. Typical behaviour of manusia yg iri hati dan hasad dengki. Matan dia sanggup list kan apa saya kata, twist them to make others believed apa yg saya cakap covers all Felda people and not segelintir nya. Batu2 api ni then viral them in social media supaya semua orang yang baca akan percaya bulat2 dengan tujuan nak jatuh kan credibility saya sebagai Ikon Felda! Mana yang baca IG saya dari awal akan faham cerita yang sebenarnya. Saya pula di jadi kan mangsa because they are not happy to see me terima anugerah itu. Macam la saya kebuluk sangat nak anugerah itu. Sungguh muka tak tahu malu Najib ni. Kau jahanam kan FELDA sampai Fail dah boleh pulak ada hati nak bersuara lagi? Panggil Isa Samad tu esok jugak saya nak serah kan Anugerah Icon FELDA itu kepada beliau dan Najib! Memang manusia2 yg jahat ini langsung tak takut dosa memfitnah saya yg bukan2. Just disgusting. Lepas tu boleh pulak Solat 5 waktu mengadap Allah. How do all this hippocrite do it?

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

“Macam la saya kebulur sangat nak anugerah itu. Sungguh muka tak tahu malu Najib ni. Kau jahanam kan FELDA sampai Fail dah boleh pulak ada hati nak bersuara lagi?”

Dalam pada itu, selain dibanjiri dengan ucapan tahniah, rata-rata pengikutnya turut bersetuju dengan pandangan Chef Wan dan beranggapan bahawa dia sememangnya layak menerima anugerah tersebut. Tahniah Chef Wan!

IKLAN