“Bantu Kami Untuk Bantu Anda”- Hans Isaac Titip Pesanan Buat Penggiat Industri

Menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai isu tersebut, Hans berkata pihak FINAS hanya memberikan saranan tersebut, namun keputusan terletak kepada penerbit mahupun pihak penyiaran untuk menggunakan idea tersebut.

Mesti Baca

Sejak memberi saranan mengenai larangan menggunakan pelakon muda disolek bagi menjayakan watak tua bagi memberi peluang kepada pelakon veteran, Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Datuk Hans Isaac menjadi tumpuan ramai terutamanya penggiat industri filem negara. Ada yang menyambut baik saranan tersebut dan tidak kurang juga sebaliknya.

Idea ‘Watak Tua’ Hanya Saranan 

Menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai isu tersebut, Hans berkata pihak FINAS hanya memberikan saranan tersebut, namun keputusan terletak kepada penerbit mahupun pihak penyiaran untuk menggunakan idea tersebut.

“Saya tahu FINAS tiada ada hak untuk menentukan perkara itu kerana ianya adalah urusan di antara stesen penyiar dengan pihak penerbit. Kami hanya beri saranan sebab sebelum ini menerusi pertemuan dengan pelakon-pelakon veteran, kami ada beri cadangan untuk pihak penerbit berikan beberapa peratus slot untuk pelakon-pelakon senior ini dalam drama-drama arahan mereka untuk tempoh setahun. Dalam dua peratus macam itu sahaja saranan kami, itu pun masih orang nak persoalkan.

Bila saya beri saranan sebegitu, penerbit ‘serang’ saya, tetapi bila stesen penyiar cakap mereka bersetuju dengan saranan kami, mereka (penerbit) diam sebab mereka ada kontrak dengan stesen penyiar. Kalau Finas, mereka akan bantai.

Kami cuba untuk berikan saranan dan cadangan untuk mencuba benda-benda berbeza untuk tahun hadapan. Bagi peluang untuk kita cuba benda yang lain sebab setiap tahun selama 27 tahun saya dalam industri, struktur Finas sama sejak dahulu, jadi niat kami hanya untuk cuba benda-benda yang lain,”

Mampu Hadapi Tekanan 

Akui Hans selama memegang jawatan tersebut sejak tujuh bulan yang lalu dia menghadapi pelbagai kritikan dan juga tekanan dari pelbagai pihak. Namun sejak awal, dia sudah menanamkan semangat untuk mengendahkan segala kecaman yang dihadapi dan mampu mengatasinya. Malah dia turut menyeru agar penggiat industri dapat memberi sokongan kepada pihak FINAS agar pelbagai kebaikan bersama dapat dilakukan dengan secepat mungkin.

“Setiap hari kami (Finas) ambli langkah untuk membantu industri. Kami bekerja tujuh hari seminggu, takkan kami nak hebah-hebahkan pada semua orang. Bila kita buat benda bagus, tiada orang nak berterima kasih dan mereka diam sahaja.

Bila kita buat salah, pantas orang nak kritik. Dalam industri ini, kita kena ‘trial and error’. Kita kena mencuba, kadang-kadang jadi, kadang-kadang sebaliknya. Itu saya faham dan disebabkan itu saya berani pegang jawatan ini sebab yakin boleh membantu. Setakat ini memang saya boleh ‘handle’ segala tekanan yang diberikan kepada saya.

Saya cuma nak bertanya, ada tak orang dalam industri yang berterima kasih terhadap kami ini yang dah buat kerja. Sepanjang tujuh bulan dalam Finas, tak pernah lagi ada orang industri yang datang berjumpa saya dan ucapkan terima kasih. Sedangkan apabila waktu nak kritik, laju sahaja mereka. Pesanan saya untuk orang industri, bantu kami untuk bantu anda,”

Hans ditemui Murai.my usai majlis pelancaran program Stand Up Comedy Otai yang berlangsung di The Love, Matic, Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada petang Rabu.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan