Biarpun tidak tercalon di dalam Anugerah Grammy, namun kumpulan BTS kembali bangkit menebus kekecewaan peminat mereka. Manakan tidak, menerusi Mnet Asian Music Award 2019 (MAMA 2019) yang berlangsung semalam dikhabarkan BTS telah menang besar!

Jimmy Fallon Sampaikan Anugerah Buat BTS 

Dalam anugerah berprestij itu, BTS telah memenangi empat anugerah utama iaitu Album Terbaik Sepanjang Tahun (Map of the Soul: Persona), Ikon Seluruh Dunia Sepanjang Tahun, Lagu sepanjang tahun (Boy With Luv) dan Artis Sepanjang Tahun. Lebih manis, bagi anugerah kategori Album Terbaik Sepanjang Tahun ianya telah disampaikan oleh pengacara terkenal Hollywood, Jimmy Fallon menerusi sebuah video pendek yang ditayangkan siaran langsung anugerah tersebut.

IKLAN

Cipta Sejarah MAMA Awards 

Bukan itu sahaja, BTS melengkapkan rekod yang cukup membanggakan dalam tahun 2019 dimana kumpulan penyanyi ini telah diiktiraf sebagai kumpulan pertama yang memenangi kesemua Daesang (anugerah utama) dalam sejarah penganjuran anugerah itu.

Lima lagi anugerah yang dimenangi BTS adalah Kumpulan Lelaki Terbaik, Qoo10 Artis Lelaki Kegemaran, Video Muzik Terbaik (Boy With Luv), Persembahan Terbaik Kumpulan Lelaki dan Top 10 Kumpulan Pilihan Peminat Di Seluruh Dunia. BTS dianggotai oleh RM, Jin, SUGA, J-Hope, Jimin, V dan Jungkook merupakan antara kumpulan penyanyi lelaki paling popular di abad ini.