Menepati ramalan peminat sebelum ini, pada pentas Separuh Akhir Gegar Vaganza 2019 atau juga dikenali sebagai GV6 kumpulan One Nation Emcees (ONE) telah berjaya membuktikan kemampuan mereka apabila diumumkan berjaya ke peringkat akhir rancangan realiti itu pada 22 Disember ini.

Cipta Sejarah Baharu 

ONE dianggotai Mimi, Sabhi Sadhi,Jojo dan Kazoe telah menduduki tempat ketiga daripada enam penyanyi yang turut berjaya melangkah ke minggu terakhir GV yang disifatkan ramai sebagai edisi yang paling menyerlah apatah lagi dengan penambahan tiga lagi minggu sebelum ini.

IKLAN

Dengan kemenangan tersebut, ONE sekaligus telah mencipta sejarah baharu bagi GV sebagai kumpulan yang pertama berjaya ke ‘final’. Terdahulu, antara kumpulan ataupun duo yang pernah menyertai GV adalah Billy Zulkarnain, Forteen dan Kool.

Menganggap ONE berjaya ke ‘final’ sebagai hadiah hari lahirnya yang ke 33, Mimi berkata pada awalnya dia sendiri tidak menyangka mereka akan berjaya malah dengan peluang yang diberikan ini dia mengharapkan agar ONE dapat dijadikan sebagai satu pembakar semangat dan kemampuan artis berkumpulan memberi saingan di dalam GV.

“Hari ini dalam sejarah dan hari ini juga adalah hari lahir Mimi dan berjaya mara ke final. Kami memang tidak sangka akan berjaya masuk ke final sebab kami merupakan kumpulan pertama berjaya dan diharapkan dengan kemaraan kami ini akan dapat memberi semangat buat artis berkumpulan lain yang akan menyertai GV selepas ini”

Trending Di Twitter 

Dalam perkembangan lain, menerusi carian Murai.my pada malam separuh akhir itu turut mendapati nama ONE telah trending di Twitter, berada di kedudukan kedua selepas #GegarVaganza2019. Terkejut dan terharu dengan sokongan yang diberikan, ONE berkata mereka akan memberikan persembahan sehabis baik pada malam akhir kelak sebagai tanda penghargaan buat peminat-peminat yang memberikan sokongan buat mereka.

Malah ketika ditanya mengenai sasaran kelak, Sabhi berkata sememangnya dia dan ahli ONE yang lain mengimpikan untuk bergelar juara bagi edisi 2019. Namun dalam masa yang sama, mereka masih lagi dengan pegangan ONE yang mahukan menghiburkan peminat-peminat.

“Kami tak sangka persembahan kami akan jadi trending di Twitter sebab apa yang kami persembahkan tadi hanya nak enjoy dengan persembahan dan lakukan yang terbaik”

“Pendapat saya, saya nak One Nation Emcees bergelar juara. Saya tak kira dan fami akan fight sehingga habis-habisan” Ujar Sabhi kepada Murai ketika ditemui di sidang media konsert separuh akhir GV 2019.

Selain ONE, lima lagi finalis yang akan bersaing merebut gelaran juara GV 6 ialah Hady Mirza, Naqiu, Jatt Ali, Nurfatima dan Sham Visa. Juara bakal membawa pulang wang tunai RM100,000 , sebuah trofi dan beberapa hadiah iringan lain yang lain.

IKLAN