Kini kesemua senarai pencalonan Anugerah Oscar ke-92 (2020) telah diumumkan secara rasmi. Selepas filem Parasite menjadi perhatian tercalon dalam anugerah berprestij itu, kini perhatian diberikan buat dua filem yang dijangka menang besar dalam edisi kali ini.

Joker Tercalon Dalam 11 Kategori 

Bagi Anugerah Oscar atau juga dikenali sebagai Anugerah Academy, filem Joker telah menjadi filem terbanyak yang mendapat pencalonan kali dengan tersenarai di dalam 11 kategori. Antara kategori yang tersenarai bagi Joker adalah kategori filem terbaik, pengarah terbaik dan pelakon terbaik yang dijangka bakal dirangkul mudah oleh Joaquin Phoenix.

IKLAN

1917 Bagi Saingan 

Memberi persaingan pada Joker, filem 1917 telah mendapat 10 pencalonan dan mendapat pujian ramai apatah lagi telah berjaya menempa nama di dalam Anugerah Golden Globe baru-baru ini.

Sebagai info, sesuatu yang membanggakan untuk dikongsi, filem yang diterbitkan oleh rakyat Malaysia, Smriti Mundhra dan Sami Khan berjudul St. Louis Superman telah tersenarai pencalonan dalam kategori filem dokumentari pendek bersaing dengan empat lagi dokumentari. Anugerah Oscar dijangka berlangsung pada 10 Februari hadapan.