Media sosial baru-baru ini digemparkan dengan sebuah video yang memaparkan aksi duluar kawalan seorang wanita di ibu kota. Difahamkan insiden itu bermula selepas kereta miliknya ditunda oleh pihak berkuasa kerana kesalahan meletakkan kenderaan.

Insiden itu telah dirakan oleh netizen dan sekaligus mengundang tertawa orang ramai yang rata-ratanya menganggap wanita itu kurang waras.

IKLAN

Walaubagaimanapun, insiden ini tidak sepatutnya dijadikan bahan jenaka, kerana berkemungkinan besar wanita ini mengalami masalah kemurungan. Siapa tahu?

Masalah depresi ini bukan sesuatu yang boleh diambil mudah. Lebih-lebih lagi jika dialami tanpa disedari oleh diri sendiri. Hal ini turut mendapat perhatian oleh pelawak antarabangsa, Harith Iskander. Menerusi tulisan di Instagram peribadinya, Harith berharap orang ramai mengambil peduli tentang isu kesihatan mental.

“Kesihatan mental ada isu yang sebenar. Apa sahaja yang diharungi oleh wanita ini dalam hidupnya, ia mesti sesuatu yang dahsyat. Tingkah laku seperti ini sebenarnya tidak sihat dan saya percaya ia biasanya disebabkan oleh kekecewaan, kemarahan, kesakitan dan apa sahaja yang keperitan dalam kehidupannya.

Saya berharap dia mendapat ketenangan. Kesihatan Mental adalah sesuatu isu perlu ambil peduli dan ia boleh menjejaskan sesiapa sahaja tak kira peringkat usia.”

Ditinggalkan Suami?

Dalam sisi yang lain, seorang pengguna Facebook bernama Francis Ngu Hown Hua telah berkongsi info mengenai wanita itu. Menurutnya, wanita itu merupakan seorang pensyarah dan sedang mengalami kemurungan selepas diceraikan oleh suaminya. Lebih menyedihkan, wanita ini baru saja kematian anak keduanya selepas melahirkan.

Semoga kita sentiasa menjaga kesihatan mental serta mengambil iktibar dan pengajaran di atas apa yang berlaku.